Koně vlastní ZOO Praha, která hradila jejich veterinární péči i krmivo a odvoz zvířat zdůvodnila nevyhovujícím stavem ohrady, která je naopak majetkem Národního památkového ústavu, jehož pracovníci koně napájeli.

„Stav ohrady nebyl schopen bezpečného 'provozu', aby koně neutekli, nebo se jim něco nestalo. Zchátralý je hlavně přepouštěcí výběh, ale i velká ohrada začala být ve špatném stavu. Na opravy bohužel nemáme peníze," vysvětluje kastelán Slatiňanského zámku Jaroslav Bušta.

Koně byli oblíbenou atrakcí. „Budu se snažit domluvit s provozovateli hřebčína, zda by rozloha a stav ohrady nevyhovovala jinému plemeni koní, třeba starokladrubskému vraníkovi, aby ohrada nezůstala prázdná a návštěvníci nepřišli o možnost vidět tato nádherná zvířata naživo. Pokud k dohodě nedojde, budu nucen ohradu rozebrat a podoba parku se tak vrátí do jeho původní podoby před rokem 1993," dodává kastelán.

Koně Převalského byli do Slatiňan umístěni v roce 1993. Během dvaceti let chovu se ve Slatiňanech narodilo i osm hříbat. (lv)