„Největší počet snoubenců se rozhodl pro zámecký park, zde uzavřelo sňatek 24 párů. Druhým nejobsazenějším místem byla zámecká knihovna, nádvoří a terasa zámku, kde si své ano řeklo 21 párů,“ připomínají pracovnice městského úřadu Marta Kolouchová a Ivona Osinková.

Kvůli probíhající rekonstrukci počítá kastelán Jaroslav Bušta pro příští rok celkově s nižšími tržbami. „Nejde jen o svatby, za které jsme si účtovali po sedmi tisících korunách. Rekonstrukce se neobejde ani bez dalších omezení, takže počítám s celkovým poklesem návštěvnosti a s tím i tržeb,“ uvedl Jaroslav Bušta.

Mohlo by se zdát, že ve srovnání se stomilionovou rekonstrukcí půjde jen o drobné. „Pro nás jsou ale vlastní výnosy podstatné. Obecně lze říci, že Památkový ústav si jimi vydělá polovinu svého rozpočtu. Což nemůžeme říci o žádné jiné příspěvkové organizaci zřizované ministerstvem kultury,“ připomněl Jaroslav Bušta. „Mzdové prostředky jsou sice vypláceny ze státního rozpočtu, ale veškerý provoz v objektu je hrazen z vlastních příjmů zámku,“ upřesnil Jaroslav Bušta.

I po zrušení obřadů na zámku zůstává ve Slatiňanech řada atraktivních míst, kde si snoubenci mohou říci své ano. Kromě radnice se nabízejí například lokality u rozhledny Chlum, u Švýcárny, nebo třeba na Návrší Vrchlického.

Návštěvy slatiňanských zámeckých objektů budou i v příštím roce spojené s některými omezeními.Zdroj: DENÍK/Marek Nečina