Právě nacionalistická struna byla jedním z faktorů, které mu vyhrály víkendové volby.

Na výjezdním jednání vlády, které se 28. ledna roku 2002 konalo právě v Hradci Králové, se odmítl omluvit bavorskému premiérovi Edmundu Stoiberovi za své výroky pro jeden rakouský týdeník. V něm se o sudetských Němcích vyjádřil jako o „zrádcích" a Hitlerově „páté koloně". „Za pravdu se neomlouvá," řekl v Hradci Králové Zeman.

Zároveň však odmítl, že by sudetským Němcům přisuzoval kolektivní vinu za rozbití Československa. „Ve skutečnosti byli sudetští Němci, kteří se samozřejmě postavili proti nacismu, a já si jich vážím. Nicméně, pokud pan Stoiber nechápe, že podstatná část sudetských Němců byla skutečně Hitlerovou pátou kolonou a skutečně přispěla k rozbití Československa, pak bohužel není seznámen s historickými fakty," řekl Zeman před jedenácti lety v Hradci.

Sem vlakem, zpět auty

Miloš Zeman byl v době svého premiérování na přelomu tisíciletí ve východních Čechách „pečený vařený".

Už o dva týdny později přijel s celou vládou na další výjezdní zasedání vlády tentokrát do Pardubic. Každý přejezd, podjezd či nadjezd železniční trati na celé trase hlídali policisté. Před nádražím pak ministry čekaly autobusy. Cestou do budovy krajského úřadu, kde kabinet zasedal, pak měla vláda na všech semaforech pouze zelenou. Zpátky do Prahy však ministři jeli auty, která za nimi do Pardubic přijela prázdná.

Ostatně, už týden poté přijel Zeman do Pardubic znovu, a to otevřít závod japonské společnosti Matsushita na autorádia a telefony.

Těsně před červnovými volbami ještě stihl zavítat do Krkonoš, kde se projel na kole se slovenským premiérem Mikulášem Dzurindou.

Po roce 2002, kdy ve vysoké politice skončil, už byly jeho návštěvy východních Čech mnohem vzácnější. Následující rok musel spolknout hořkou pilulku při volbě prezidenta, kdy ho nepodpořila ani část poslanců jeho vlastní ČSSD. Z ní později odešel a s novou stranou SPO Zemanovci se v loňských krajských volbách dokázal nejvíc prosadit právě v Pardubickém a také ve Zlínském kraji. Její zástupci obsadili i křesla v krajských vládách.

Nejslavnější poradce

Ale ještě jednu zajímavou stopu Zeman, respektive jeho nej(ne)slavnější poradce, ve východních Čechách zanechal. V roce 2000 kandidoval na Chrudimsku za ČSSD do Senátu Miroslav Šlouf, ale dostal jen 10 procent hlasů a nepostoupil tak do druhého kola. Zasadil se však o to, aby tady vzniklo callcentrum mobilního operátora.