Vtíravým způsobem se v prodejnách obchodních řetězců začínají objevovat třeba vánoční kolekce. Něco se však s předstihem shánět musí.

Řeč je o vánočních stromcích. Města na Chrudimsku a Hlinecku se už pomalu ale jistě začínají poohlížet po adeptech na vánoční strom, který bude ozdobený a nasvícený stát na jejich náměstí.

Darované stromy

Většina oslovených měst bude vybírat stromek z nabídek občanů.

„V průběhu roku za mnou chodí občané s tím, že až budu potřebovat, mám u nich stromek na zahradě. Pak na to ale většinou zapomenou, takže plánuji napsat připomínku do městského zpravodaje," řekl starosta Luže Radek Zeman.

Úplně stejným způsobem shánějí a vybírají strom třeba i v Heřmanově Městci. „Za deset let se zatím stalo jenom jednou, že jsme museli brát strom z lesa. Zatím máme asi dvě nabídky," uvedl starosta města Aleš Jiroutek.

Přísný výběr

Už osm nabídek mají podle ředitele Zdeňka Koláře Technické služby Chrudim, ale žádná zatím nesplňuje požadavky.

„Budeme stavět tradičně dva stromy jeden na Resselově náměstí, druhý před Komerční bankou. Kdyby se nenašel žádný dárce, museli bychom oslovit Městské lesy Chrudim, ale tato varianta je náročnější a dražší." řekl ředitel Kolář.

Jde to i jinak

Na přepravu stromu je podle Zdeňka Koláře potřeba jeřáb, plošina, auto s přívěsem a zhruba osm lidí. Cenově přeprava záleží na vzdálenosti. Pohybuje se v řádech tisíců.

Darování stromu může být cestou, jak se lacino a s dobrým pocitem zbavit přerostlého jehličnanu na zahrádce. Radek Zeman k tomu dodává: „Kdybychom brali strom z lesa, máme vybrané takové, které bychom výhledově stejně museli skácet. Třeba by vadily elektrickému vedení.

Úplně odlišným způsobem na to jdou v Hlinsku. „My máme každoročně stromek stejný. Mezi dvěma náměstími nám roste velký a vzrostlý smrk, který se každoročně rozsvěcí. Světla jsou na něm už čtyři roky napevno umístěná a čekají jen na zapojení do proudu," řekla starostka Hlinska Magda Křivanová.

LUKÁŠ VANÍČEK

Zdroj: Youtube