Personálně nejpočetnější je Městská policie v Chrudimi. „Máme teď tři nové strážníky, které se nám podařilo získat na základě posledních dvou výběrových řízení. Jeden už absolvoval školu a dva nastoupili od tohoto týdne do terénu. Aktuálně u nás tedy pracuje dvaadvacet strážníků. Představy o jejich ideálním počtu se mohou různit, ale tabulkově jsme v současné době naplněni,“ vysvětlil vrchní strážník Lukáš Dvořák.

Strážníci jsou podle něj nejvíce vytíženi například řešením případů zakázaného parkování, krádeží v obchodních domech a čas od času i případy vandalismu. Sledují také místa nejčastějšího pobytu bezdomovců.

Městská policie v Hrochově Týnci má dvouletou historii a je – včetně velitele – jen tříčlenná. I její kádr je ale stabilizovaný. „Ideální stav to není, protože ve třech lidech nelze zajistit nepřetržitý čtyřiadvacetihodinový dozor, ale s navýšením počtu strážníků aktuálně nepočítáme,“ řekl starosta města Petr Schejbal.

Strážníci v Heřmanově Městci slouží i s velitelem v pěti lidech. Podle starosty města Josefa Kozla se i tady jedná o plný tabulkový stav.