„Silnice mimo vesnice z Chrasti do Chrudimi neexistují, je tam naváto a občas bílá mlha. Ráno po páté hodině jsem hledal silnici díky cestářským tyčím. Ještě že je tam mají a jsou na nich odrazky," píše o včerejší kalamitě řidič Daniel.

Dopravu v Pardubickém kraji včera po celý den značně zkomplikovalo husté sněžení a silný vítr. Některých místech se vytvářely sněhové jazyky, jinde na vozovkách ležela vrstva rozbředlého nebo uježděného sněhu.

Kvůli závějím museli silničáři uzavírat některé úseky silnic II. a III tříd. Platilo to například pro cestu ze Sobětuchy směrem na Slatiňany a silnice III/3403 z Morašic do Janovic. Nesjízdná byla i silnice mezi Zaječicemi a Chrastí.

KOLONA U STOJIC

Pořádné zdržení čekalo motoristy na silnici I/17 za Heřmanovým Městcem. Tady sníh zcela zablokoval část cesty od Stojic až do města. Uvízlo zde hned několik aut a jeden kamion vzpříčený přes celou vozovku. S odstraňováním sněhu pomohli silničářům dobrovolní hasiči z Heřmanova Městce. Ti měli opravdu „perný" den.

„Od půl sedmé ráno jsme vyjížděli k několika zapadlým vozidlům. Nejdříve na silnici Morašice – Janovice, kde uvízl autobus a následně další osobní vozidlo. Při tomto zásahu se po zastavení svezla do příkopu i naše cisterna. Pomoci nám i ostatním vozidlům nakonec museli chlapi s nakladačem a traktorem. Naštěstí to odnesla pouze zadní pneumatika.

Ihned po návratu jsme byli s druhou cisternou vysláni na zapadlý kamion ve směru na Nákle. Zde se již na místo blížil vyprošťovací automobil, takže jsme nezasahovali a přejeli k našemu nejdelšímu zásahu u Stojic," uvádějí heřmanoměstečtí hasiči.

KAMIONY U NASAVRK

Sněhová kalamita zcela uzavřela pro kamion kopec u Nasavrky na silnici I/37 ve směru od Slatiňan na Hlinsko. Vytvořila se tu během celého dne dlouhá kolona. Policisté tu kyvadlově pouštěli pouze osobní auta, nicméně silný vítr hnal sníh i na protažený pruh silnice a dopravu ještě více komplikovat.
Naopak „tradičně" nesjízdný kopec u Přibylova nedaleko Skutče byl podle tamních strážníků průjezdný po celý den.

I tak si na Skutečsku řidiči i složky integrovaného záchranného systému užili své. „Sníh opět nezklamal a opět překvapil řidiče. Naše jednotka vyjížděla ráno k dvěma událostem. První výjezd byl zapadlý nákladní automobil v příkopu za obcí Předhradí a druhý výjezd na nehodu dvou osobních automobilů se zraněním. Jednotka se na základnu vrátila až kolem 12 hodiny," uvádějí skutečští dobrovolní hasiči.

Sněhové závěje a zapadlý kamion zcela uzavřely silnici z Chrudimi na Kočí. S odklízením sněhu pomohli profesionální i dobrovolní hasiči z Chrudimi a Hrochova Týnce.

BUDE PADAT

Na východě regionu napadlo až 15 centimetrů sněhu. Lesníci proto vydali varování před padajícími větvemi. Stovky domácností se také ocitly bez proudu.
Podle provozního náměstka Správy a údržby silnic Pardubického kraje Mariana Cvrkala silničáři vyslali do boje se sněhem téměř 200 kusů techniky. Někteří řidiči najezdili za noc až 400 kilometrů. „Veřejnost si ale odvyká na běžnou jízdu v zimních podmínkách," řekl Cvrkal.

Meteorologové varují před silným chumelením, sněhovými jazyky, náledím a silným větrem i nadále. Výstraha platí až do dnešních osmnácti hodin. (lv, čtk)