Jednou z cest, jak zabránit úpadku, je sokolovnu převést do vlastnictví obce.

Takto například získala sokolovnu do svého majetku Proseč, která se vzápětí pustila do její kompletní rekonstrukce. Jak už dříve uvedl prosečský starosta Jan Macháček, tak v letošním roce se bude stavět nové sociální zařízení, šatny, bar a měnit se budou rozvody i audio a video aparatura.

Dohodou také skončilo jednání mezi sokoly a Heřmanovým Městcem iniciované už bývalým vedením radnice. Městu tak od loňska patří sokolovna celá.

Doslova z popelu, lépe řečeno ze suti, povstala v loňském roce také sokolovna vlastněná obcí v Kameničkách. Z původní stavby zůstalo pouze obvodové zdivo, které řemeslníci očistili a poté řádně zateplili. „Výsledkem rekonstrukce je zateplení obvodových konstrukcí a střechy budovy, výměna oken a dveří, nově položené podlahy, rekonstrukce otopné soustavy včetně instalace kondenzačního kotle na zemní plyn," uvedla starostka Yvona Jandová.

Po roce se život v opravené sokolovně nezastaví. Místní škola ji využívá jako tělocvičnu, pořádají se tu pravidelné plesy, trénují tu basketbalisté nebo lyžaři a budova je dějištěm i rozmanitých kulturních akcí.

Po opravách plno

Koncem března také uplynulo pět let od rekonstrukce sokolovny v Nasavrkách, nicméně tu si na rozdíl od předchozích případů sokolové nechali ve svém vlastnictví. Na opravu přispěla Evropská unie, město Nasavrky, sokolové i veřejná sbírka.

„Stálo to za to," usmívá se starosta TJ Sokol Nasavrky Radek Bureš a pokračuje: „Nyní máme nějakých 200 členů a z toho je 75 dětí. Mimo soboty odpoledne je sokolovna neustále plná. I když jak teď vysvitlo sluníčko, tak se sportuje spíše venku. V chladnějších měsících je však uvnitř našlapáno. Třeba ještě od devíti večer chodí dospělí hrát badminton," doplňuje Radek Bureš.