Letos, tedy v roce, kdy Hamzova léčebna slaví 150 let od narození svého zakladatele Prof. Hamzy a oddělení familiérně přezdívané „spinálka“ slaví kulaté narozeniny rovněž, dojde na důkladnou rekonstrukci interiéru i mobiliáře oddělení.

„Budova pavilonu G, kde se spinální jednotka nachází pochází z roku 1942,“ popisuje ředitel léčebny MUDr. Václav Volejník. „Jako Spinální rehabilitační jednotku jsme jej začali využívat od roku 1993.“

Jednotka sídlí v pátém nadzemním patře a byť se to může zdát, s ohledem na pacienty, kteří jsou na invalidním vozíku, poněkud paradoxní umístění, nic jim zde nechybí. Pokoje, sály na cvičení, vyšetřovny – to vše je přímo na patře, další rehabilitační aktivity, jako je třeba vodoléčba, jsou přímo v budově, navíc mohou využít i venkovní terasy, která je vybavena sprchou. „Pacienti a personál jsou tedy spolu ve vzájemném úzkém kontaktu. Z ohlasů víme, že pacienti oceňují právě individuální přístup a rodinnou atmosféru malého oddělení,“ doplňuje MUDr. Pavel Remeš, primář „spinálky“.

V současné době je kapacita oddělení na svém maximu, obývá ho 24 pacientů.

Za pětadvacet let užívání je prostředí oddělení už poněkud opotřebené, nevyhovují ani úložné prostory v pokojích. To vše bude v následujících třech měsících rekonstruováno. „Proběhne výměna podlahových krytin na pokojích a cvičebnách, ucelení a výměna elektroinstalací,“ vypočítává primář Remeš. „Dojde k výměně sanitárního vybavení a nábytku upraveného pro potřeby vozíčkářů. V plánu je i výměna obložení a madel v celém oddělení a také výměna nábytku a vybavení na vyšetřovně a inspekčním pokoji sester,“ přidává další položky rekonstrukce.

Pohled na Hamzův park z věže lužského kostelu.
Kilometry pro spinálku v Luži

Rekonstrukce přijde na tři miliony

Pacienti spinální jednotky se tak na tři měsíce přestěhují do blízkého pavilonu A, zpátky do svých pokojů se vrátí na začátku roku 2019.

Celou rekonstrukci, která vyjde na téměř tři miliony korun, hradí Hamzova léčebna z vlastních prostředků a z darů sponzorů.

„Víceméně jde o to zlepšit komfort pacientů a vybavení pokojů a přizpůsobit ho potřebám vozíčkářů,“ přidává svůj pohled náměstkyně pro ošetřovatelství Jaroslava Zavoralová.

Jak ještě doplňuje ředitel léčebny, „nejedná se o investici. Všechno je to řešeno v rámci běžných úprav a oprav.“

S tou souvisí i právě dokončovaná výstavba třetího výtahu, který zvýší obslužnost pavilonu G. Do provozu by měl být uveden v září. „Od září startuje i další stavební akce pro zkvalitnění péče o handicapované – bezbariérové zpřístupnění terasy pavilonu D, kde často rehabilitují také pacienti na vozíku po poranění míchy,“ upozorňuje Pavel Remeš.

Devátý měsíc je vůbec pro pacienty s poraněním míchy důležitý: Pátého září je totiž mezinárodní Den poranění míchy. Cílem je pomoci zvýšit povědomí mezi širokou veřejností, usnadnit tak začlenění lidí s disabilitou a zároveň pomoci zajistit větší úspěšnost preventivních programů. Při této příležitosti pořádá léčebna 2. ročník akce „Kilometry pro spinálku“, která chce pomocí sportovních aktivit a přednášek právě na tuto problematiku upozornit.