Nebudu se rozepisovat o prvním dni plném odborných příspěvků z Čech i Slovenska. Pro mě byl stěžejní druhý den, který byl ryze praktický.

Naše hostitelky z chrudimské knihovny nás pozvaly do Denního stacionáře Pohoda, kde jsme se mohly zúčastnit výukové hodiny žáků 2. třídy ZŠ Školní náměstí a seniorů, pod vedením paní učitelky Ivy Valentové a knihovnice Ivety Novotné. Nesmím zapomenout, že k seniorům se připojili i mladší klienti ze stacionáře Jitřenka. A pak vše začalo. Byly jsme všechny napnuté, jak v tomto prostředí bude probíhat hodina českého jazyka, počtů a výtvarné výchovy.

V příjemném prostředí stacionáře a pod vedením paní knihovnice a učitelky šlo vše jako na drátku. Bylo vidět, že děti toto prostředí už znají. Všichni se rozdělili do skupinek, kde se sešli děti a klienti obou stacionářů a společně plnili úkoly. Co dal Pejsek s Kočičkou do dortu? Jak dlouho hekal zlý pes, který jim dort snědl? A nakonec došlo i na zdobení dortu. Všichni plnili záludné úkoly společně a radili si. A hlavně – všichni se přitom bavili.

Nejdůležitější pro mě byly kladné ohlasy všech zúčastněných. Klienti denních stacionářů byli rádi, že se mohli alespoň na chvíli vrátit do školních lavic. Děti pak byly nadšené, že se jim podařilo společnými silami úspěšně vyřešit všechny úkoly.

Děkuji, paní ředitelko Hano Mazurová. Děkuji Vám i ostatním organizátorkám. Už se stáří nebojím.

Stanislava Benešová, Městská knihovna Nová Paka