V okresním městě se bude o přízeň voličů ucházet devět subjektů. Jde o TOP 09, SNK-ED, ČSSD, Stranu svobodných občanů, ODS, KSČM, ANO 2011, Koalici KDU-ČSL s Nezávislými a Českou pirátskou stranu. „Všechny tyto strany uvedly na svých kandidátních listinách 27 kandidátů, což je počet členů chrudimského zastupitelstva. Výjimkou je Česká pirátská strana, která má na listině prozatím dvacet jmen a avizovala možnost jejího doplnění," uvedla Eva Doležalová, vedoucí odboru správního Městského úřadu v Chrudimi.

Úřady zkoumají

Doplnění a změna jmen v kandidátní listině jsou možné do 11. srpna, tedy do pondělí. Nyní je na řadě přezkoumání kandidátních listin, na to mají registrační úřady lhůtu do 13. srpna, kdy ještě lze kandidáty vyzvat k odstranění případných závad. Ty se mohou týkat formální stránky kandidátních listin, ale i náležitostí týkajících se konkrétních kandidátů, případně jejich prohlášení. Všechny závady musí být odstraněny do 18. srpna. Teprve potom budou seznamy v pořádku a nic nebrání jejich zaregistrování.

„Zatímco zkoumáme kandidátní listiny, jejich kopie už jsou předány Českému statistickému úřadu. Ten sestaví registr kandidátů a je schopný zjistit případnou duplicitu tedy kandidaturu v několika politických stranách nebo zastupitelstvech," dodala Eva Doležalová.

Na všechno jsou stanoveny lhůty, je třeba počítat i s případnými žalobami a soudními dovoláními. Pořadová čísla, pod kterými se budou kandidáti při volbách prezentovat, se voliči dozvědí v samém závěru srpna.

Zdroj: Youtube

Jaké subjekty se chtějí dostat do zastupitelstev měst na Chrudimsku? Vybrali jsme Hlinsko, Skuteč, Slatiňany a Heřmanův Městec.

Další města

V Hlinsku podaly kandidátní listiny tyto strany, hnutí a sdružení: KSČM, Domov, ANO 2011, Sdružení pro Hlinsko, Úsvit přímé demokracie, ODS+ Nezávislí, ČSSD a KDU-ČSL.

Ve Slatiňanech se o přízeň voličů ucházejí Sedma, SNK-ED, KSČM, ANO 2011, KU-ČSL, ODS a TOP 09.

Skutečských kandidátek je osm. Jde o ČSSD, ANO 2011, KSČM, KDU-ČSL, Mladí za Skuteč, Nezávislí pro město a okolí, Patrioti a Pro sport a zdraví. Tři seznamy vydala sdružení, pro které jsou komunální volby premiérou.

Nováčci jsou i v Heřmanově Městci. Jde o občanská sdružení Heřmani, Živé město a Herout. S nimi budou o přízeň voličů bojovat KDU-ČSL, ČSSD a ODS.