Nový pavilon urgentního příjmu stavbaři budují od loňského května. Stavba sice postupuje rychle, parkovacích míst ale ubývá. V květnu se staveniště rozšířilo do prostoru náměstíčka před lékárnou hned za hlavním vjezdem. Provoz lékárny a zdravotnických potřeb zůstává beze změny, na místě však byla zrušena všechna parkovací místa s výjimkou dvou míst pro ZTP, které využívá lékárna.

„Některé objekty včetně míst určených k parkování musely vlivem záboru prostranství a započetí stavebních prací ustoupit,“ přiznala mluvčí Pardubické nemocnice Kateřina Semrádová.

Mezi Romy, které dočasně bydleli v lokalitě na Hůrkách, byla také řada dětí.
Kočovní ukrajinští Romové o ubytování nestáli. Odjeli vlakem za svobodou

Na přelomu května a června se stavba rozšíří ještě blíže před nemocniční lékárnu. Dělníci tak zhruba za měsíc zaberou všechna parkovací místa.

Stav záboru prostoru u náměstíčka před lékárnou (od konce května do září 2022)Zdroj: Deník/Nikola Remešová

„Hlavní změnou bude uzavření hlavní vjezdové brány z Kyjevské ulice. Veřejnost a pacienti budou muset využívat k vjezdu do areálu pouze spodní vrátnici,“ informovala Semrádová. Právě u té se ale tvoří fronty. Řidiči netrpělivě hledají volné stání a kličkují mezi těmi, kteří už zaparkovali, kde se dalo.

Dočasná parkovací místa u heliportu

Přestože nedávno vzniklo v jižní části areálu 44 nových parkovacích stání, situaci to nevyřešilo. Vedení nemocnice se rozhodlo upravit prostor v blízkosti přistávací plochy a budovy chirurgické kliniky, aby nějaká parkovací stání přibyla a alespoň dočasně pomohla zmírnit složitou dopravní situaci. Přesto se před vjezdem do areálu nemocnice tvoří fronty a řidiči beznadějně hledají volné místo.

Stav záboru prostoru u náměstíčka před lékárnou (od konce května do září 2022)Zdroj: Deník/Nikola Remešová

„Vyložil jsem tu manželku, která jde na vyšetření a teď na ni čekám,“ řekl jeden z řidičů, který popojížděl po parkovišti a čekal, zda se nějaké místo uvolní. Nemocnice veřejnost upozorňuje, ať cestu autem zváží.

„Pokud je to možné, zvolte jinou variantu dopravy,“ nabádá informační leták Pardubické nemocnice. „Je to bohužel velká ostuda. Krajská nemocnice a není kde zaparkovat,“ povzdechla si Jana z Pardubic.

O nových parkovacích místech jsme psali zde:

Úpravou prostranství v blízkosti přistávací plochy, v jižní části areálu, se počet míst pro parkování rozšířil o 44.
V areálu Pardubické nemocnice přibylo přes čtyřicet parkovacích míst

Moderní projekt bez parkovacích kapacit

Nový centrální urgentní příjem má být hotový příští rok a jeho cena se vyšplhá na více než 1,6 miliardy korun. Jde o největší a nejdražší stavební akci v dějinách nemocnice. Osmipatrová budova, která bude dosahovat výšky třiceti metrů, má v budoucnosti sloužit celému kraji.

„Odměnou za dílčí komplikace nám však bude moderní nemocnice se zlepšenou dopravní dostupností,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek. S novými parkovacími místy ale projekt nepočítá.

Stavba centrálního urgentního přijmu
V nové budově urgentního příjmu se budou nacházet například lůžka ARO a JIP, chirurgické obory, jako je chirurgie, dětská nebo cévní chirurgie či neurochirurgie, dále ortopedie, traumatologie, kardiologie a operační sály. V přízemí nebude chybět emergency. Na střeše budovy pak heliport. Pavilon urgentního příjmu by měl v Pardubické nemocnici stát na konci roku 2023.