V Pardubicích se do stávky zapojili i praktičtí lékaři z Polikliniky KOLF. Lidé, kteří ten den do ordinace zavítali, tak měli smůlu. „Já jsem sem dnes jela autobusem, protože jsem potřebovala potvrzení, a paní doktorka má zavřeno. Takže naprosto zbytečná cesta. Kvůli jejich protestům akorát trpíme,“ stěžovala si pacientka, která včera cestovala k lékaři z 15 kilometrů vzdálené vesnice.

Zavřeno ve středu hlásila i řada ordinací praktických lékařů na Orlickoústecku. Někde se ale ordinační hodiny pouze zkrátily. „Tuto symbolickou formu podpory volíme, abychom z Vás nedělali rukojmí k prosazování našich oprávněných požadavků vůči ministerstvu zdravotnictví. Náš protest nemíří proti elektronickému receptu ani elektronické evidenci tržeb. Zásadně ale nesouhlasíme s dlouhodobým a opakovaným finančním protěžováním péče v nemocnicích,“ vzkázal pacientům prostřednictvím webu společnosti MediClinic za představenstvo a akcionáře Eduard Bláha.

Zhruba třetina praktických a dětských lékařů a ambulantních specialistů dnes neotevřela své ordinace na protest proti nedostatku financí a proti zavedení elektronického receptu od příštího ledna. K akci se připojila i asi šestina lékáren.Zdroj: DENÍK/Lukáš Vaníček

Názory lidí se různí. Někteří lékaře chápou, jiní nad stávkou dva dny před konáním voleb kroutí hlavou. „Měli počkat po volbách,“ mínila třeba důchodkyně z Orlickoústecka.

„Je to jedno, jestli před nebo po volbách. Nedivím se jim, že stávkují,“ konstatoval muž z Lanškrounska a poukazoval na zbytečné administrativní požadavky, které jsou na lékaře kladeny a také na nesouměrnost v odměňování. „Specialista s dvacetiletou praxí má stejné peníze jako čerstvý absolvent. A také je špatně to, že mladí lékaři vystudují za státní peníze a pak jdou pracovat do zahraničí,“ podotkl.

Do stávky se ve středu zapojí značná část praktických lékařů.
Ke stávce se připojilo na sedm tisíc ordinací. Zavřely i některé lékárny

I v chrudimské poliklinice na Palackého třídě lékaři stávkovali a své ordinace tak nechali zavřené. „Šla jsem si jen pro recept, naštěstí to není nic akutního,“ řekla jedna z pacientek, která se včera musela obejít bez lékařské pomoci. Otevřeno bylo v ordinaci praktického lékaře Milana Jindry. „S protestem souhlasíme, ale ordinace funguje,“ uvedla jeho zdravotní sestra.

Ordinace praktického lékaře v chrudimské staré poliklinice zůstala také zavřená.

Jak to během středeční stávky vypadalo v nemocnicích Pardubického kraje? „Během dopoledne to vypadalo, že provoz byl prakticky normální. Sem tam se objevili jednotlivci, kteří přišli, protože jejich praktik měl zavřeno. Ale bylo to jednotlivci, nic dramatického. Ve svitavské nemocnici měli během dopoledne v interní ambulanci, kde bylo nejpravděpodobnější, že mohou nějací lidé přijít, měli jednoho člověka. Na interní ambulanci v Litomyšli přišli do deváté hodiny čtyři pacienti, takže to vypadalo, že to bude dramatické, ale nakonec jich bylo za celé dopoledne pět nebo šest. Drobný nárůst byl, ale nemocnice fungovala naprosto normálně,“ uvedl tiskový mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Dušan Korel.