Jeden z velkých cílů této kampaně je naučit chodce používat reflexní prvky.

Akce začala už ve čtvrtek a potrvá až do středy 16. března. V těchto dnech vždy ve večerních hodinách budou chrudimští strážníci kontrolovat v předem vytipovaných neosvětlených lokalitách viditelnost chodců a cyklistů.

„Hříšníkům bez reflexního prvku bude domluveno a zároveň obdrží reflexní pásku jako počátek do své budoucí sbírky. Hlavním smyslem nového pravidla je prevence, nikoliv represe," říká vedoucí odboru sociálních věci Radka Pochobradská.

Vytipovaná místa, kde strážníci budou v následujících dnech hlídkovat, se nachází Presích, Vestci, Vlčnově, Topoli, Sobětuchách i Slatiňanech a také v chrudimských ulicích: NaKopci, K Presům, K Májovu, Pardubická – Průmyslová a U Vápenky.

Od 20. února tohoto roku totiž platí novela silničního zákona, kdy je povinnost nosit reflexní pásky či odrazky, zatím mimo obec a na neosvětlených místech. Zákon však neříká, jak přesně má reflexní prvek vypadat, jen je stanoveno, že to musí být materiál, od kterého se odráží světlo z jiného zdroje. Lidé, kteří si zvykli chodit s baterkou, si i tak musí pořídit odrazky, i kdyby jejich svítilna zářila sebevíc .

„Nejzranitelnější jsou chodci, ti jsou přesvědčení, že když oni vidí auto, musí je vidět i přijíždějící řidič. Tmavě oblečený chodec je vidět na 18 metrů, při 60 km v hodině nestačí řidič ani zareagovat. Reflexní oblečení i doplňky jsou vidět až na 200 metrů," upozorňuje Radka Pochobradská.