„Byli jsme odkázaní při každém převážení opilců na záchytku na Policii České republiky. Přístroj jsme pořídili na začátku roku, ale museli jsme čekat na kalibraci, aby odpovídal všem normám," vysvětlil chrudimský vrchní strážník Lukáš Dvořák.

V hledáčku místních mužů zákona je také nový radar, na nějž je v rozpočtu vyhrazena částka 350 000 korun. Spolu s vedením města nyní strážníci upřesňují podmínky výběrového řízení, aby jej bylo možné co nejdříve vypsat. Podle Lukáše Dvořáka půjde o statický radar, neboť přenosné verze, které se dají používat i v jedoucím autě, by byly nesrovnatelně dražší.

Chrudimští strážníci by také měli dostat do výbavy dvě nové balistické vesty. „Existuje spousta možností, tak spolupracujeme s Policií ČR a hodnotíme, s jakým vybavením jsou spokojeni, a podle toho budeme ladit nákup," doplňuje vrchní strážník. Nová vesta neznamená, že by se po mužích zákona v Chrudimi často střílelo, ale zbroj pomůže i proti řezným ranám či úderům různých druhů obušků, které jsou volně v prodeji.

Skuteč se připravuje

Po zkušenostech ze silvestrovské noci, kdy skutečští strážníci zachraňovali opilého mladíka s tepenným krvácením, přibyl do výbavy Městské policie Skuteč profesionální záchranářský batoh, který obsahuje kromě běžného vybavení i například několik dlah a fixační krční límce používané při úrazech způsobených pádem nebo při dopravní nehodě.

Na pomoc do kopců

„Batoh splňuje nejnáročnější požadavky a ve spolupráci s vedoucím skutečské záchranky jsme jej vybavili tak, aby tam nebyly žádné zbytečnosti. Batoh se dá vzít na záda, aby mohl strážník vyrazit na pomoc i do těžko přístupného terénu," uvedl šéf skutečských strážníků Jiří Stuna.

V letošním plánu byl také nákup nového radaru a terénního vozu, aby se hlídka mohla v zimních měsících dostat i do těžko přístupných lokalit v katastru tří měst, kde skutečští strážníci slouží, leč podle Jiřího Stuny se patrně tento rok bude spíše šetřit.

Městská policie Hlinsko koupila už v roce 2012 nové služební vozidlo a vlastní také radar i přístroj na měření alkoholu v dechu. Nové vybavení proto letos neplánuje kupovat. „Možná tak kamerový systém, ale to musí rozhodnout vedení města," dodává hlinecký vrchní strážník Jaroslav Havlík.