Například v Třemošnici se uskutečnil čarodějnický kongres a kolem půl deváté vyšel průvod k velkému ohni. V Nasavrkách se čarodějnice slétly na místním fotbalovém hřišti a v Luži vyšlehly plameny v zátočině u řeky Krounky. V Chrudimi a Skutči se uskutečnily také velké oslavy jara a studenstva v podobě čarodějnických majálesů.

Od Regionálního muzea v Chrudimi vychází ve čtvrtek o půl jedné průvod studentů místních středních škol. Každá třída volí jiný kostým a nad hlavami rozvíjí veliké transparenty. Na cestě k náměstí tak defilují manažeři v oblecích, sestřičky i s invalidním vozíkem nebo členové hnutí hippies. „Byl to takový kolektivní nápad, protože většina z nás doma nějaké maskáče má. Je to i trochu recese," vysvětluje Tomáš Hrbek, proč jsou gymnazisté ze 3. B. oblečení jako vojáci.

K tanci i pochodu

Před průvodem jede traktor s vozem, na jehož korbě sedí kapela JG Dix z Holic a svižnou muzikou hraje studentům do kroku.

Na Resselově náměstí účastníci majálesu přihlíží několika vystoupením. Studenti ze Zdravotní a sociální školy Chrudim recitují peprnou báseň plnou dvojsmyslů, jejich kolegové ze Stření školy zemědělské nacvičili taneční vstoupení.

Zatímco na pódiu zpívá Kristýna Šebíková, silné paže dobrovolných hasičů z Chrudimi, Markovic a Topole staví dvacet pět metrů vysokou májku. „Na to, že je asi o pět metrů vyšší, než loni, tak to šlo docela hladce," pochvaluje si dobře odvedení dílo velitel SDH Topol Libor Pilař.

Dokonce svatba

Když udeří půl třetí, od skutečského gymnázia vychází průvod maskovaných studentů. Z nápaditých kostýmů až oko přechází. Policistky vedou vězně, laboranti jsou řádně špinaví od chemikálií a dokonce přišli svatebčané i s ženichem, nevěstou a farářem. Na náměstí pak studenti staví májku a následuje bohatý program.