Později byla na skládku s povolením příslušných úřadů místními lidmi odkládána i stavební suť a další inertní materiál. Skládka tedy není žádnou tikající ekologickou bombou, avšak umělý kopec navršený na kopci přírodním hyzdí krajinu a nemá žádné praktické využití. To by se teď mělo změnit.

Odvoz materiálu na jiné místo nepřichází podle starosty města Jana Macháčka v úvahu. „To bychom se bavili o částce zhruba ve výši 100 milionů korun. Přesto chceme, aby v návaznosti na připravovanou lokalitu Vyhlídka vypadalo nové místo pro bydlení celkově dobře,“ říká starosta a pokračuje. „Navázali jsme proto spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a oslovili vedoucího katedry zahradní a krajinné architektury Jana Vaňka, který naši lokalitu navrhl mezi studentské projekty. Ve čtvrtek 21. února pak přijela do Proseče skupina studentů s docentem Vaňkem, aby si místo prohlédla a zjistila naše představy. Na základě dohodnuté spolupráce vznikne do několika měsíců celkem sedm projektů, které budou řešit změnu vzhledu a také nové využití tohoto místa pro občany, děti a odpočinek. Lidé poté sami rozhodnou o výběru nejlepšího projektu, v němž se bude pokračovat,“ vysvětluje starosta další postup.

Nákladem maximálně stovek tisíc korun by skládka mohla být modelována a doplněna třeba o naučnou stezku, vyhlídkové místo nebo o lanový park. „Umím si představit řadu věcí, ale věřím, že studenti budou mít nápadů ještě o řád víc,“ uzavírá Jan Macháček.

Celkový pohled na skládku pod Pasekami.Zdroj: archiv města

Kruhový objezd by byl bezpečnější.
V Chrasti pokročili na cestě ke zklidnění dopravy