„V šestnáctihektarovém parku samozřejmě nezaléváme trávníky, ale i tak týdně spotřebujeme okolo dvou tisíc litrů vody. A to zaléváme opravdu jen sazenice a ty keře, na které přes den 'pere' slunce," vysvětluje kastelán Jaroslav Bušta.

Kvůli nedostatku vláhy a návaznému poklesu hladiny spodní vody začaly již vloni prosychat také některé stromy. Není jim přitom nic platné, že svými kořeny dosahují do hlubších vrstev půdy. „Vrt, který využíváme k zalévání, je hluboký asi 36 metrů a lze z něj odečíst, že hladina spodní vody je nyní přibližně patnáct metrů pod povrchem," pokračuje kastelán.

Na sucho podle Jaroslava Bušty navazují i problémy s kůrovcem u smrků. „Když je smrk v pořádku a má dost vláhy, tak s broukem bojuje tím, že produkuje velké množství smůly. Teď ale stromy potřebné množství smůly nevytvářejí a jejich zasažení kůrovcem dosáhlo u některých takové míry, že je budeme muset pokácet. Trpí také metasekvoj čínská, kterou hodně poškodilo už loňské sucho. Shodila tehdy veškeré olistění a zdálo se, že ji budeme muset rovněž skácet. Letos sice znovu trochu obrazila, ale je na tom stále hodně špatně," uzavřel kastelán.