S majitelkou svatebního salonu ve Slatiňanech Lenkou Vostradovskou se v dalším díle našeho seriálu podíváme blíže na kalendář svatebních příprav:

Na dvanáct měsíců 
i méně

„Pokud si na plánování svatby nenajmete svatební koordinátorku, bude vaším bezesporu nejlepším přítelem kalendář příprav. Takový kalendář si můžete najít na internetu nebo koupit v knihkupectví Svatební diář nebo Svatební plánovač, který vám zůstane jako hezká památka.

Jednotlivé kalendáře se liší jen v drobnostech a snaží se postihnout všechny možnosti. Ne každá svatba se připravuje s předstihem 12 měsíců – to je lhůta, na kterou jsou plánovače psané – ale i v kratších termínech vše pohodlně stihnete.

Časové údaje v kalendáři není nutné stoprocentně dodržovat, pokud si nevyberete datum, o které bude velký zájem – v letošním roce to bude např. 9.9. V případě data svatby „mimo sezónu", v dubnu nebo v říjnu, nevyžaduje zařizování takový předstih, přesto vám plánovač poslouží minimálně k tomu, abyste na nic nezapomněli.

Co je nutné zařídit?

12 – 9 měsíců před svatbou: vybrat datum svatby nebo více dat ke konečnému výběru, vybrat místo a náhradní místo pro obřad, vytipovat několik možností k výběru místa pro hostinu, eventuálně party. Pokud jste vybrali datum svatby, které se očekává zájem, vše předchozí závazně objednat, oznámit svatbu na matrice a objednat fotografa a video.

8 – 6 měsíců před svatbou: požádat svědky, vybrat šaty pro oba (pokud si je budete nechávat šít, je dobré začít na zakázce pracovat), vybrat pár tipů na prstýnky a oznámení, pokud chcete vlastní živou hudbu na obřad – zamluvit, stejně jako DJ nebo kapelu na hostinu a večer. Pokud chcete absolvovat kurz tance, je nejvyšší čas začít. Nejpozději v tomto období navštivte matriku vyplnit formuláře a pevně zamluvit datum. Připravit svatební web nebo seznam svatebních darů. Je třeba finálně potvrdit fotografa a kameramana.

5 – 3 měsíce před svatbou: zajistit dopravu pro hosty či novomanžele – vybrat a objednat (limuzína, veterán, autobus), pokud si půjčujete svatební šaty – závazně je objednejte, koupit ženichovi košili a doplňky, závazně objednat prstýnky a oznámení, začít pracovat na menu a rautu, vybrat hudbu na obřad, vybrat svatební dort a koláčky a výslužky a vše závazně objednat, navštívit floristku a vybrat květiny a dekorace, navštívit vizážistku a kadeřnici a udělat zkoušky líčení a účesu (doporučuji nosit s sebou fotografii vybraných svatebních šatů). Zkontrolovat jestli nevěsta, ženich a svědci budou mít v době svatby platné občanské průkazy, případně zařídit nové.

Rozlučka 
se svobodou

V měsíci před svatbou: aktualizovat počty hostů jak na hostině, tak v autech, vytvořit zasedací pořádek, potvrdit všechny dodavatele, připravit harmonogram svatebního dne, napsat jmenovky (pokud je neobjednáváte s oznámením), odsouhlasit menu + raut + nápoje, zajistit program na večer, připravit dárky pro svatebčany, absolvovat finální zkoušky účesu a líčení (doporučuji domluvit si je na stejný den a také domluvit zkoušku svatebních šatů, ať vidíte vše pohromadě), pokud neobjednáváte svatební koláčky – upéct koláčky a rozdat je i oznámení.

V tomto období je také poslední možnost provést větší kosmetické zákroky jako hloubkový peeling a podobně a větší zásahy do barvy vlasů, změna či obnovení barvy, melír apod. A sem také patří rozlučka se svobodou, tu sice neplánujete, ale pohlídejte si, ať vám ji přátelé nenaplánují moc blízko ke svatebnímu dni např. den předem.

Psychická pohoda je důležitá stále

V týdnu před svatbou je pro nevěsty dobré na chvíli vypnout a udělat si relaxační den – masáž, kosmetika, manikúra… prostě to, co vás uvolní a udělá vám radost. Psychická pohoda je v cílové rovince důležitá.

Nezapomeňte si svůj den užít

V samotný svatební den vás toho čeká hodně, nevěsta by se už neměla o nic starat, pro ni je tu pouze líčení, česání a oblékání. Ženich se postará o vítání hostů, svědek ženicha by měl vše hlídat a koordinovat včasný odjezd i vše ostatní (pokud se samozřejmě nedohodnete, že to udělá někdo jiný). Je třeba vyzvednout květiny, občerstvení na dopoledne, dorty a zákusky. Až se hosté sejdou, obvykle u nevěstiných rodičů, nazdobit auta a rozdat hostům myrty. Zkontrolovat jestli nevěsta, ženich a svědci mají občanské průkazy. Připravit necesér pro nevěstu (líčení kosmetika, náhradní punčochy, kapesníčky), toto má na starosti svědkyně nevěsty. Zorganizovat usedání do vozů a odjezd.

A teď už jen úsměv na foto a kameru i mimo a užít si to!"

Lenka Vostradovská