„Každý závodník odlétal šest kvalifikačních kol a nejlepších dvanáct z kvalifikace ještě dvě finálová navíc. Celkem jsme tedy za dva dny odletěli padesát soutěžních letů. Světového poháru se zúčastnil i aktuální mistr světa z loňského roku Jan Littva ze Slovenska, dále reprezentační družstva České republiky, Slovenska, Německa, Polska a Turecka," přiblížil atraktivní podívanou ředitel závodu Miloš Minařík z pořadatelského Modellers Club Heřmanův Městec.

Vítězem 15. ročníku Světového poháru se nakonec stal Manuel Reinecke z Německa, který po celou dobu kvalifikace létal na nenápadném čtvrtém místě. Na druhém místě skončil Jan Littva ze Slovenska a třetí místo obsadil Stefan Eder z Německa.

Před závody byli všichni v očekávání, jak si Jan Littva poradí s podmínkami na letišti v Podhořanech, kde létal poprvé. Po prvních dvou kolech byl až na 25. místě, ale postupně se zlepšoval a po posledním šestém kole skončil dvanáctý a jako poslední postupující prošel do finále. V něm už ale zalétal velmi dobře, první let vyhrál, ve druhém letu skočil třetí a celkově se umístil na výborném druhém místě. Po rozpačitém začátku tak potvrdil svoji výkonnost a kvality úřadujícího mistra světa.

Naopak smolařem soutěže se stal Wojciech Byrsky z Polska, který celou soutěž dlouho vedl. Kvalifikaci dokonce zvládl s plným počtem 6000 bodů, po finále se však musel spokojit se čtvrtým místem.

Velmi vyrovnané výkony předváděl i domácí reprezentant Vítězslav Štěrba, který do finále postupoval jako osmý, v posledním finálovém letu ho ale zradila technika. „Odešla elektronika, která ovládá křidélka a byl zázrak, že model řízený jen směrovkou dokázal přistát bez poškození. Bohužel ztráta za tento let byla značná, přesto celkové umístění na dvanáctém místě bylo pro našeho klubového pilota velkým úspěchem," popsal nešťastnou situaci Miloš Minařík.

Kromě kvalitních výkonů pořadatele potěšilo i počasí. Díky povětrnostním podmínkám nebyla nouze o zajímavé momenty, které závody ještě více zatraktivnily. „Počasí nám přálo, v sobotu jsme si užili třicetistupňová vedra se slabým bočním větrem, byly silné termiky se stoupavými proudy. Modely vystoupaly za pár minut ze sto metrů do osmi set a současně byly i velké rozpady s klesavými proudy, kdy model spíše jen padal k zemi a místo standardních devíti minut padesáti vteřin zaletěl sotva čtyři minuty. V neděli slunce polevilo a začal foukat stabilní severozápadní vítr o síle 6m/s ," popsal ředitel závodu Miloš Minařík.

Soutěžící létali za termikou do velkých vzdáleností po větru, což se některým stalo i osudné. Model Jana Váchy skončil daleko v obilí a Ozdemir Ghokan z Turecka jej ještě o kilometr „překonal". Štěstí ale oběma pilotům přálo při nekontrolovaném přistání, kdy modely naštěstí vyvázly bez poškození.

Potěšitelná byla účast i devíti juniorů z Česka, Německa a Slovenska. Nejlépe mezi nimi létal Viktor Tomčány ze Slovenska, který v juniorské kategorii zvítězil a v absolutním pořadí se umístil na skvělém třináctém místě. Druhé a třetí místo obsadili němečtí reprezentanti Max Finke a Timo Welzel. Z Čechů byl mezi juniory nejlepší na pátém místě Jaroslav Vostřel. (rp)