Kůň je vysoký 177 centimetrů, na délku měří 191 cm a může na něj usednout osoba vážící až 100 kilogramů. „Rekord se povedl. Jménem agentury Dobrý den můžeme oficiálně prohlásit, že to je největší plyšový kůň v České republice. Abychom koně zaregistrovali do České databanky rekordů, budeme muset ještě od výrobce modelu zjistit několik podrobností, třeba čím je vycpaný, jaká je vnitřní konstrukce a podobně. Muzeum pak obdrží certifikát. To bude zhruba do dvou týdnů," uvedl komisař Miroslav Marek. Česká kniha rekordů vychází jednou za tři roky, a jelikož se nejnovější vydání objevilo v loňském roce, slatiňanský plyšák se na stránkách mezi rekordy objeví až v roce 2015.

Plyšový kůň měřící na výšku 177 centimetrů, který stojí ve slatiňanské Švýcárně, se od včerejška stal českým rekordem. „Mám radost a doufám, že to ocení i návštěvníci, protože to je určeno pro ně. Myslím si, že takové rekordy se nerodí každý den," řekl slatiňanský starosta Ivan Jeník.

Nápad vyrobit takovýto model byl podle starosty společný. „Švýcárna je interaktivní muzeum starokladrubského koně, tak by se slušelo tu starokladrubského koně mít, ale jeho chov je poměrně náročný a nákladný, tak jsme se domluvili, že uděláme jeho plyšovou alternativu. Chov tohoto koně vyjde mnohem levněji," doplnil Ivan Jeník.

Vyrobit však takovýto model nebylo vůbec jednoduché. Podle pracovnice muzea Venduly Tesařové bylo třeba oslovit několik firem, než se našla taková, která by plyšového koně navíc s nosností 100 kilogramů dokázala vyrobit. Objevily se také komplikace především s koňskou hlavou.

Starokladrubský kůň má totiž na čele takzvaný klabonos, což je typický znak pro toto plemeno, a tak muselo vzniknout několik postupně připomínkovaných verzí hlavy, než se podobala předloze.

„Slatiňany jsou specifické svým hipologickým muzeem, které jsou mimochodem na světě pouze tři v Londýně, Moskvě a právě Slatiňanech, takže sem kůň bezesporu patří a tento rekord možná bude i přídavek k tomu, pozvat lidi právě do tohoto muzea," dodal komisař agentury Dobrý den Miroslav Marek, který plyšového koně přijel změřit do České knihy rekordů.

Lukáš Vaníček