Až do konce října je muzeum otevřené, byť pouze o víkendech, proto konečná čísla ještě nejsou známá, ale výsledky například za srpen už jsou a jsou potěšující: „Letos v srpnu jsme dosáhli zatím největšího počtu návštěvníků v existenci našeho muzea, a to 2156 lidí,“ uvádí vedoucí muzea Stanislava Jedličková.

Jak poznamenává slatiňanský starosta Ivan Jeník, jsou to pouze ti, kteří si koupili lístek. Řada návštěvníků využívá jen interaktivních prvků v okolí Švýcárny a muzeum se stává oblíbeným cílem procházek rodin s dětmi, které se zde mohou vyřádit.

V interiéru se největšímu zájmu těšil plyšová maketa starokladrubského vraníka (zapsaná v české knize rekordů) a také herničky, kde si hlavně děti mohly vyzkoušet, jaké to je koně osedlat nebo vyhřebelcovat. Návštěvníci zde mohou usednout také do kočárového trenažeru a při projížďce s opratěmi v rukou zjistit, byť pouze na obrazovce, jak se takový kočár řídí. Nemálo zájemců přilákala v létě sezónní výstava věnovaná Africe.

Vedení muzea už má plány i na příští rok a přes zimu hodlá postavit nové herní prvky v exteriéru Švýcárny a malíř Libor Škrlík dokončí do konce října trojrozměrnou malbu na stěnách budovy v prvním patře. Plánuje se také nová sezónní výstava, tentokrát věnovaná lesům.

HODNĚ SVATEB
O Švýcárnu začínají jevit stále větší zájem také snoubenci. Jak uvedl starosta Jeník, v příštím roce nebude možné kvůli rekonstrukci pořádat svatební obřady na slatiňanském zámku a přilehlém parku.

„Jsou to první vlaštovky, které se začaly zajímat o svatbu na zámku a najednou zjistily, že bude zavřený,“ poznamenává starosta s tím, že to pro vedení města nebude žádný problém. Matrikáři s oddávajícím je jedno, zda půjdou do šlechtického sídla nebo na Švýcárnu.