Hlinecké taxi mohou využívat senioři ve věku nad 65 let, zdravotně postižení nebo lidé, kteří doprovázejí dítě do čtyř let. Auto je doveze k lékaři, do lékárny, na úřad nebo do různých volnočasových klubů zřízených městem.

Mylná představa

Na nákupy ale senioři musí po svých. „Podle ohlasů, které jsme za měsíc provozu Hlineckého taxi zaevidovali, mají občané často mylnou představu o tom, kam je auto dopraví. Uvítali by přepravu za nákupy nebo třeba na hřbitov či na návštěvu za dětmi. K těmto účelům ale zatím taxi neslouží,“ řekl Martin Vtípil, vedoucí městského odboru sociálních věcí, zdravotnictví a školství, s tím, že zatím je služba omezená jen na jasně dané cíle, ale je možné, že se nabídka přepravy časem rozšíří.

„Hlinecké taxi využívají převážně senioři, přeprava dětí je minimální,“ uvedl Martin Vtípil. Jedna jízda stojí dvacetikorunu, zbytek nákladů hradí město Hlinsko. Taxi jezdí v pracovních dnech vždy od sedmi hodin ráno do čtyř odpoledne. „Denně uskuteční dvě až tři jízdy,“ poznamenal Vtípil. Vedení města předpokládá, že službu postupně začne využívat víc lidí.

Šofér taxíku pomůže seniorům při nástupu a výstupu z vozu, ale není v jeho kompetenci suplovat práci asistenta při doprovodu k lékaři. Auto je vybaveno sedačkami pro děti, má rovněž dostatek prostoru k přepravě invalidního vozíku.

Řidič pomůže s přistavením vozíku, počká, až přepravovaná osoba bezpečně nasedne, vozík složí a uloží ho do zavazadlového prostoru vozidla. Pomůže i při vystupování. Obdobně pomůže i s dětským kočárkem.

Službu vyhodnotí

Hlinecké taxi město zřídilo mimo jiné i proto, že ve městě nejezdí hromadná autobusová doprava. Koncem roku novou službu vyhodnotí a případně doplní o další cíle. Už nyní je zřejmé, že například cesty za nákupy by bezesporu značně zvýšily zájem místních seniorů.

Také pardubický magistrát už začal vydávat průkazy, které lidem nad 70 let a hendikepovaným umožní využívat Senior taxi. Dvě speciálně označená auta budou po městě jezdit od 1. června.

Širší možnosti

Klientům budou od června sloužit dvě nové Škody Octavia kombi a stejně jako v Hlinsku zájemce přepraví k lékaři nebo na úřad. Nabídka je však doplněna o hřbitov, dopravu za kulturou do Východočeského divadla či na koncert Komorní filharmonie Pardubice.

V Chrudimi dotované soukromé senior taxi nemají, ale lidé mohou využít přepravu v rámci Centra sociálních služeb a pomoci – pokud jsou jeho klienty. Po městě navíc jezdí i soukromá služba s názvem Novodobá sanitka, kterou senioři rovněž využívají.