„O zdražení nevím. Je možné, že na společenství vlastníků bytů v našem domě nějaký dopis přišel, ale až k nám se tahle informace ještě nedostala," říká jedna z obyvatelek bytového domu Na Šancích. „Teď ale topíme mnohem méně než vloni, takže stejně doufám, že nakonec ušetříme," dodává žena.

Zdražení okomentoval rovněž chrudimský starosta Petr Řezníček, jenž kromě své funkce v městské samosprávě zasedá i v dozorčí radě společnosti Elektrárny Opatovice, jež teplo dodává. „Město Chrudim se zmíněným navýšením nesouhlasilo. Racionálně je ale třeba uvést, že dochází především ke zdražení uhlí, které se nově do Opatovic nedováží z mostecké uhelné oblasti, ale z Německa. Do ceny se promítají i nezbytné úpravy technologií, k nimž dochází kvůli požadavkům na další snižování vzdušných imisí," vysvětluje Petr Řezníček.

Zdražení postihne i několik společností a organizací zřízených městem. „Ročně dáme za teplo až 2,5 milionu korun, z toho asi 1,5 milionu spolkne krytý bazén. Teď zaplatíme možná o 100 tisíc víc, což nás netěší. Od jiných bazénářů ale vím, že teplo dál nakupujeme o desítky procent levněji, než za kolik je mají jinde," říká ředitel Sportovních areálů města Chrudim Luděk Marousek.

Námitka starosty města adresovaná řediteli EOP Václavu Paškovi

Dobrý den pane řediteli,

omlouvám se, ale teprve nyní jsem se dostal k Vašemu sdělení o důvodech zvýšení ceny tepla pro odběratele. Myslím, že v kalkulacích ceny tepla v minulých letech musely být kalkulovány všechny dopady na obnovu technologií či ostatní předpokládané investice. Asi bylo nad rámec toho těžké odhadovat vývoj jednání s CC k dodávkám uhlí. To uznávám. Ale míra zvýšení o 5,5 % mi nepřipadá vhodná , řekněme nesouhlasím s ní, i s ohledem, že někteří dodavatelé jiných medií avizují naopak snižování cen za svá média. Neznám detailně názory svých kolegů z Pardubic, ale vím, že ani pan primátor Fink se neztotožňuje s nutností zvýšení ceny tepla pro rok 2014.
Prosím o zvážení, zda je takové zvýšení ceny tepla, byť nejlacinější v ČR, nutné.

S pozdravem

Mgr. Petr Řezníček
starosta města Chrudim

Dobrý den,

Detail informace myslím užitečný pro všechny zástupce měst: Jedná se zejména o 3 aspekty(pomineme-li inflaci):

1) Spolehlivost a efektivnost provozu SZT:

Z důvodu predikce životnosti primáru jsme realizovali ve 13 a budeme pokračovat v dalších letech(14,15) ve výměně klasických potrubí za efektivnější předizolovaná-zvyšujeme efektivnost, ale hlavně spolehlivost SZT.

2) Ekologie, Nové limity emisí 2016:

Finalizujeme k podpisu smlouvy (DeSOx, DeNOx, Filtry) v hodnotě 2,6 mld. dle výsledů veřejných soutěží. Budou podepsány do konce roku 2013.Předplatby již ve 13, platby ve 14,15)

3) Palivová základna 2014:

Vzhledem k dosud nevyřešeným sporům s CC jsme nuceni v r.2014 spalovat jiné uhlí( DNT, Mibrag), kde jak komodita , tak doprava významně navyšují jak palivové náklady, tak provozní náklady(vápenec, vedlejší energetické produkty,…)

S pozdravem Václav Pašek

Ing.Václav Pašek, Ph.D.

Výkonný ředitel, předseda představenstva

Elektrárny Opatovice, a.s.