Jedním z nich je i Pavel Váša z Chrudimi, který v nahnědlé vodě stráví jen týden v roce.

„Termální lázně u nás nemáme. Navíc se Podhájská nachází docela blízko hranic, takže ani cesta vlakem netrvá dlouho. Jezdíme tam kvůli vodě a taky kvůli jídlu. Celý rok se těším na 'udené kolienko'. Toho se vždy přejím," říká s úsměvem Pavel Váša.

„Je to sice na Slovensku, ale z deseti lidí je tam devět Čechů," konstatuje Váša a pokračuje: „Jezdí tam lidé, kteří mají špatné klouby, tamní voda má léčit pohybový aparát. Nevím, jestli mně to spraví klouby, ale ve vodě se dobře odpočívá."

Chrudimský rekreant se za deset let, co termální lázně v obci Podhájská navštěvuje, stal svědkem postupných změn a rozrůstání jak lázní, tak samotné obce. Ta se přizpůsobuje vzrůstajícími vlivu turistů.

Velký zájem však s sebou přináší také postupné přelidňování bazénů. „Jezdí tam čím dál víc lidí, takže se mi tam přestává líbit. Někdy je to opravdu hlava na hlavě," dodává Pavel Váša.

Lázně Podhájská

První vrt v obci Podhájská se uskutečnil v roce 1973 pracovníky Geologického ústavu L. Štúra v Bratislavě. V hloubce 1900 metrů narazili na termální pramen s hnědě zbarvenou vodou o teplotě 80 stupňů. Místní obyvatelé nelenili a v několika příštích měsících vybudovali první dva bazény. Rekreační komplex byl dobudován v roce 2003.

LUKÁŠ VANÍČEK