„Naším cílem je nabídnout smysluplné využití volného času dětem a mládeži," říká o Bambiriádě její koordinátor Matěj Zelinka ze sdružení Altus. „Počasí nám přeje, musím to zaťukat. Školy a školky se tu začínají shromažďovat. Odhadem tu bude možná i takových tisíc dětí. Jsem spokojený," pochvaluje si dále koordinátor.

Prostor lemovaný čerstvou zelení v parku zaplnily stánky třiceti šesti organizací, které se věnují práci s dětmi. Pro návštěvníky mají připravenou řadu úkolů, za jejichž splnění je čeká odměna. Školáci tak skládají velká puzzle, vybarvují omalovánky či dumají nad hlavolamy.

Velkou pozornost na sebe strhává vojenský transportér Armády ČR, který si lze kompletně prolézt, a tak se u spouště kulometu střídá jeden kluk za druhým.

Soutěže a hry

„Tohle je mimozemské zařízení, které slouží k cestování na různé planety a k objevování různých kultur," říká o maketě hvězdné brány ze stejnojmenného televizního sci-fi seriálu Anna Pytlíková z občanského sdružení Bzuk. Maketa bude klíčovým bodem tábora, jenž sdružení pořádá. „Máme tu o obří puzzle i malování na obličej. Jsme tady podruhé, zatím jsme celkem spokojení," dodává Anna Pytlíková.

„Asi největší změnou této Bambiridády je nový logotyp. Loni byli dobrovolníci ještě žlutí a letos jsou modří. Je jich tu okolo třiceti," ukazuje Martin Zelenka na všudypřítomné dobrovolníky, kteří pomáhají s organizací.

„Jelikož nám staří dobrovolníci letos maturují, museli jsme oslovit nové. Hlásili se nám i sami, včera třeba přišly dvě slečny, že by chtěly pomoci, tak jsme je přijali," doplňuje ještě Matěj Zelinka.

„Dětem se tady líbí. Myslím si, že to je rok od roku lepší. Je tu i víc aktivit pro děti," konstatuje Dana Jožáková z Mateřské školy Pastelka.

Lákadlem pro děti jsou balonky, které mezi ně roznáší několik dobrovolnic. Za hodinu se jich rozdalo padesát.

Školní novináři

Součástí programu je i vyhlášení soutěže Školní časopis roku 2013 Pardubického kraje, kterou vyhlásilo sdružení Altus. První místo v kategorii pro 2. stupeň základních škol zůstává „doma" na Chrudimsku. Cenu si odnesl redakční tým ze Základní školy Proseč za svůj časopis Šotek.

„Máme velikou radost, časopis vydáváme jednou měsíčně. Celkem nás je v redakci patnáct. V časopise máme různé rubriky, třeba Za oponou v níž představujeme místa naší školy, kam se člověk jen tak nedostane. Už tam byla třeba kotelna nebo kabinety," doplňuje odpovědná vedoucí časopisu Jana Pavlovičová.

Zdravotníci soutěží

V pátek od devíti hodin ráno začíná na Bambiriádě také okresní kolo soutěž mladých zdravotníků, kterou pořádá Červený kříž.

Soutěže se mohou zúčastnit pětičlenné hlídky vyslané základními školami i jinými dětskými organizacemi.

Mladí zdravotníci budou muset zvládnout poskytování první pomoci, a to jak s improvizovanými prostředky, tak lékárničkou. Soutěžící poměří své znalosti obvazové techniky.

LUKÁŠ VANÍČEK