Ke čtvrtečnímu protestu se připojí i zemědělci z Dolního Újezdu u Litomyšle. Zdejší družstvo hospodaří na 10 tisících hektarech a patří mezi největší v Pardubickém kraji. Z Újezdu vyrazí na protestní jízdu několik traktorů a nákladní auto. Protest začíná symbolicky pět minut po dvanácté hodině Až do 14 hodin bude zemědělská kolona kroužit v Litomyšli na silnici I/35. „Chceme upozornit lidi, že rozhodnutí vlády není jen proti zemědělcům, ale uškodí celé republice a všem občanům. Pojedeme slušně, pomalu, nechceme nikoho naštvat a blokovat,“ uvedl Jiří Jeřábek, předseda Zemědělského družstva v Dolním Újezdu. Kolona tak upozorní na špatný krok nové vlády, která se zemědělci nejedná a změnila připravený projekt českého zemědělství na dalších pět let, který měla schvalovat Evropská unie.

CÍLOVÝ STAV. Projekt dalšího přemostění sjezdovky v Hlinsku
Skiareál v Hlinsku chce dalším mostem nad silnicí prodloužit i druhou sjezdovku

„Zemědělství je běh na dlouhou trať, než udělám z telete krávu, to je 27 měsíců. Na podzim jsme zaseli a ani nevíme, jestli tu pšenici bude někdo chtít. Likvidační to snad nebude, musíme se s tím poprat, ale nebude na investice, technika bude stárnout, nebudeme mít na přidání lidem, inflace je velká, mzdy mohou klesat,“ netají zklamání z nové vlády Jeřábek. Družstvo v Újezdu má v několika katastrech 10 tisíc hektarů zemědělské půdy. „Jenže těch deset tisíc hektarů, vlastní 540 družstevníků. Jaký jsem agrobaron, šéfuji podniku, ale vše je děleno 540,“ dodal předseda.

Malované postavičky překryl vandal černým sprejem.
Nejdřív hákový kříž, teď kosočtverec. Kamínkovníky v Hlinsku někdo hyzdí sprejem

O protestní akci jsou policisté v Pardubickém kraji informováni. "V rámci běžného výkonu služby budeme monitorovat situaci na silnicích v kraji. Pokud by došlo k nějakému protiprávnímu jednání, případně oznámení takového jednání, budeme se tomu samozřejmě věnovat," uvedla mluvčí Dita Holečková.