Zahraniční děti jsou ubytované v českých rodinách. „Cílem Erasmu je navazovat nová přátelství a potkávat žáky z různých zemí a kulturních prostředí, takže musí mezi sebou komunikovat v angličtině," říká ředitel ZŠ Sama Cambela René Kováčik ze Slovenské Ľupči.

Slováci v Česku sice do angličtiny přepínat nemusí, ale při hovoru s Finy je už třeba použít jiný jazyk. Ostatně, to je také jeden z cílů projektu Erasmus, aby se malí žáci učili od útlého věku komunikovat, a to třeba i rukama a nohama, pokud to bude třeba. „Co jsem slyšel, tak je to dobré, děti se domluví," poznamenává finský učitel Jussi Nevalahnen.

Třemošničtí hostitelé připravili bohatý program na celý týden. „Tvorba matematických listů, procházka po přírodovědné stezce v okolí Třemošnice a posléze k ní vytvoření brožury, ochutnávky tradičních a zdravých jídel, na kterou navazovalo sepsání další brožury, vytvoření kalendářů pro rok 2016 a 2017," vyjmenovává ředitel ZŠ Třemošnice Lubomír Marek část aktivit, kterých se české, finské i slovenské děti zúčastnily.

Nechyběla ani návštěva Prahy a nejrůznější sportovní klání, a to například prolézaní překážkové dráhy po lanech nebo hod kriketovým míčkem.
Na závěr setkání se uskutečnila školní akademie, na kterou žáci zdramatizovali různé pověsti, například o Dívčím kameni. Každá ze škol si připravila i vlastní představení, Finové například tradiční píseň a spolu pak děti nacvičily moderní a národní tance.