Zprovoznění objektu k 1. 3. 1993

Podněty k výstavbě domu s pečovatelskou službou přišly z veřejných zasedání od občanů Třemošnice. Měl se postavit centrální objekt, ve kterém pečovatelská služba by se postarala o seniory a osoby, které se sami neodkážou obsloužit a jsou závislé na pomoci druhých. Začátky výstavby a následně zprovoznění objektu od 1. března 1993 nebyly lehké.

„Vznikly tady jednopokojové garsonky s balkonem a pokoje 1 + 1 pro manželské páry. Kapacita byla pro 40 klientů, ale ve skutečnosti tu pobývalo z počátku na 33 osob, žádající pečovatelskou službu. Vznikly tady byty se sociálním zařízením pod vlastním uzávěrem, včetně plynu, vody a elektriky," sdělila první vedoucí tohoto zařízení Marcela Kadlecová.

Rozšířili služby také do okolí

Pečovatelky se zpočátku staraly o klienty v domě a své služby časem rozšiřovaly do okolí. Byly vybaveny služebním autem, kterým se rozvážely obědy a vykonávaly další potřebné služby. Už v té době se počítalo s tím, že v objektu budou žít také invalidní lidé a vozíčkáři.

„V současné době je posláním a cílem Pečovatelské služby v Třemošnici podporovat proces sociálního začlenění osob do běžného způsobu života společnosti, pomáhat jim udržet fyzickou a psychickou soběstačnost a u mnohých se snažit překlenout osamocenost. Evidujeme zde téměř 20 žádostí o přijetí do DPS. Snažíme se naše klienty zapojit na společenského života, poskytujeme jim sociální poradenství a další služby na zpříjemnění zdejšího pobytu. Připravujeme nad rámec svých možností na celý rok pro naše klienty zájmové programy, trénování paměti, provádíme ergoterapii, připravujeme zábavné a společenské akce, spolupracujeme s MŠ a ZŠ Třemošnice a snažíme se o co největší sblížení stárnoucí a mladé generace. I nadále se pečovatelská služba a objekt zdokonalují," uvedla současná vedoucí DPS v Třemošnici Jana Endrychová.

V roce 2004 došlo k rozšíření objektu DPS. Vzniklo zde celkem 47 bytů, z toho je 15 bytů 1 + 1 pro manželské páry a nebo příbuzenské vztahy, 20 bezbariérových garsonek v nové zástavbě a 12 garsonek je ve staré části budovy. Pro klienty zde fungují dva výtahy a v podstatě celý objekt je bezbariérový. V současné době tady žije 52 klientů, ale jen 42 osob využívá práce pečovatelské služby. Nastupující klienti zde uzavírají dobrovolný nájemní vztah. Pečovatelská služba se v dnešní době rozšířila o další služby, například úklidové práce, mytí oken, odvoz k ošetřujícímu lékaři, donášková služba , dovoz obědů a další služby. Tato terénní pečovatelská činnost se také rozšířila do města Třemošnice a širokého okolí, třeba do Běstviny, Pařížova, Žlebských Chvalovic. Pro rozšíření služeb bylo také zapotřebí zakoupení dalšího auta, a to se pracovníkům pečovatelské služby splnilo. V těchto dnech obdrželi od města Třemošnice nové auto s větším zavazadlovým prostorem a jednou sedačkou navíc.

Diamantová svatba

Nejstarším klientem je zde pan Josef Koudela, kterému je 90 let. Na konci loňského roku se zde slavila i diamantová svatba manželů Stáhlových. Další zajímavostí je, že zde od založení DPS žije paní Milada Zikmundová. V roce 2000 se paní Milada se účastnila hudební soutěže „Doremi" a tam zpívala písničku „Bílý kámen". Dnes po 13 letech si ji zazpívala i při tomto příjemném posezení.

Práce v domě je různorodá, zajímavá, ale k tomu je někdy zapotřebí sponzorských darů. Celý personám všem sponzorům za tuto činnost moc děkuje. Na klientech bylo při oslavě vidět, že jsou spokojeni tam, kde nyní žijí.

Pavel Kalina