Na přímý dotaz Deníku se prodejci většinou ošívali. "Vy se divíte? Všechno podražilo - energie, suroviny, prostě teď je blbá doba," reagoval jeden z trhovců. Majitelka Kozí farmy Prosetín Iveta Kopajová byla sdílnější. "Bylo to nezbytné, vezměte si jen, kolik teď stojí seno. O energiích ani nemluvím. Cenu sýrů jsem ale navýšila velmi opatrně, lidé dnes opravdu šetří. Kdybych podražila víc, půjdu sama proti sobě," poznamenala.

Stánek s dekoracemi si na rynku postavila i Dana Snětinová, která je profesí masérka. Ve volných chvílích háčkuje a v tomto čase vyrábí krásné adventní svícny. "Zachovala jsem loňské ceny, jinak bych toho moc neprodala. Ani masáže jsem nezdražila, vždyť mnozí zákazníci obracejí každou korunu," konstatovala.

Bábovka, chléb, maso, buchty, sádlo. Vše na co si vzpomenete, remoska umí.
Remoska vstala z mrtvých. Umí vše a nízká spotřeba elektřiny potěší

Vánočních dekorací a adventních svícnů bylo v Topoli mnoho. "Koupili jsme dva, jeden je pro dceru. Platil jsem něco přes třináct stovek," sdělil Karel Hlavatý, který na tradiční jarmark zavítal z nedalekých Pardubic.

Velká fronta se tvořila před stánkem s občerstvením, ve kterém byl sehraný tým topolských hasičů. Jejich bramboráky jsou už vyhlášené stejně jako guláš nebo česnečka - teplé jídlo v teplotách pod bodem mrazu zahřálo každého, kdo měl trpělivost si nějakou tu dobu počkat.

Sobotní Topolský jarmark, který každoročně startuje sérii adventních trhů, měl i hezkou kulturní část. Dopoledne na pódiu vystoupily děti z mateřských škol z Kočí a Topole, k pohodě zahrála kapela Czech Necks. Ačkoliv začne adventní doba až za týden, na Chrudimsku se v neděli uskutečnily další vánoční jarmarky, například v Trpišově, Bítovanech nebo v Panské zahradě v Předhradí.