V pondělí příštího týdne bude slavnostně předána do užívání nově zrekonstruovaná tribuna Letního stadionu v Chrudimi.

„Původní objekt tribuny byl již na hranici životnosti a vykazoval statické poruchy. Výztuž tribuny byla obnažená a začínala korodovat. V objektu navíc docházelo k nezanedbatelným energetickým ztrátám vlivem absence zateplení," popsal důvody rekonstrukce místostarosta Jan Čechlovský.

Práce na druhé etapě rekonstrukce tribuny začaly v druhé půli minulého roku, ke konci roku byla stavba hotová a v prvních týdnech roku nového probíhaly menší úpravy okolního prostranství.

Kompletní rekonstrukce se dočkal střešní plášť a náročnou položkou oprav byla například i sanace betonových konstrukcí a odstranění jejich nesoudržných částí.

„Rekonstrukce si dále vyžádala změnu dispozic ve druhém nadzemním podlaží, došlo tedy k přeuspořádání příček a vstupů. Projekt rekonstrukce pamatoval také na zateplení budovy," popisuje starosta města Petr Řezníček.

Stavební práce realizovala na základě vyhrané soutěže společnost D&D Profi, která nabídla zhotovení díla za přibližně 8 850 tisíc korun, avšak konečná cena pak byla o více než půl milionu korun nižší.

Letní stadion v ulici V Průhonech nabízí vyžití veřejnosti, základním a středním školám, sportovním klubům a zájmovým spolkům zejména chrudimského okresu. Od 1. dubna 2012 jej spravují Sportovní areály města. Na stadionu mají svá sídla Sportovní unie Chrudimska, Okresní fotbalový svaz, MFK Chrudim, Atletika Chrudim a další.

Posledně jmenovaní atleti se teď chtějí věnovat i rekonstrukci tréninkové plochy a vybudování vržiště pro kladiváře a koulaře. Kvůli podání příslušné dotační žádosti nedávno oslovili chrudimskou radnici a požádali město jako majitele objektu o souhlas. Ten pak zkraje tohoto týdne od zastupitelů obdrželi, a to i přes nesouhlasné stanovisko finančního výboru. (ap, man)