„Pramen se nachází poblíž obce Paseky u Chlumětína a můžete se k němu vydat z kteréhokoliv místa v okolí. Bývá zvykem, že se zde setkávají turisté nejen z Hlinska, ale i z Vojtěchova, Krouny, Kladna, Kameniček, Jeníkova, Svratky a dalších míst v okolí. Na hlinecko se dnes vydají i turisté ze vzdálenějších míst jako třeba v loňském roce ze Skutče, Chrudimi, Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou nebo i z Jihlavy. Celkem se zde sešlo 750 účastníků," říká Vladislav Bárta z Klubu českých turistů.

Motto celé výpravy zní: „Přijď odkudkoliv a na čemkoliv," a to tak, aby prameni účastníci dorazili mezi 10. a 15 hodinou.

Ti, kteří nechtějí putovat po vlastní ose se mohou připojit k hlineckým turistům, kteří se sejdou v 11 hodin před základní školou v Resselově ulici. Komu se nebude chtít šlapat,ten může ze skříně či sklepa vytáhnout lyže. Sraz lyžařů je ve 12 hodin u klubovny klasického lyžování na Ratajích pod teplárnou.

„Kdyby se vám nechtělo jít pěšky ani na lyžích, můžete využít mimořádné autobusové linky, která odjíždí ve 12:30 ze zastávky před Sokolovnou. Při větším zájmu pojede autobus dvakrát," poznamenává Vladislav Bárta

Už samotný název akce napovídá, že je dobré si k prameni vzít něco na „zahřátí" a se známými si při této příležitosti připít s přáním všeho nejlepšího v roce 2015.

„U pramene bude zajištěn prodej medoviny a vuřtů, které si budete moci opéci na připraveném ohni. Každý z účastníků obdrží pamětní list. Na zpáteční cestě můžete využít také mimořádné linky, která odjíždí ze zastávky Paseky u Chlumětína v 15:15 hodin," doplňuje Vladislav Bárta.

Již po několik let je Silvestr na Chrudimce spojený s charitativní akcí zvanou Novoroční čtyřlístek, která se na přelomu roku uskuteční na mnoha místech po republice. Za vybrané peníze se na různých místech budují bezbariérové cesty pro hendikepované turisty. „V loňském roce se u pramene Chrudimky vybralo 6282 korun a jednalo se o sedmou nejvyšší částku v České republice. I vy máte možnost přispět, zpravidla dvacetikorunou, na dobrou věc a za příspěvek obdržíte odznak novoročního čtyřlístku," dodává Vladislav Bárta. (lv)