„Letošním tématem kampaně jsou služby sdílené mobility, která dokáže omezit počet vozidel na silnicích a množství najetých kilometrů. Je tak k životnímu prostředí šetrnější,“ připomíná Šárka Trunečková, koordinátorka Projektu Zdravé město a místní Agenda 21.

Po celý týden bude v Chrudimi probíhat program, který bude zaměřen na různé cílové skupiny a různé způsoby mobility. Ve dnech 18. – 22. září budou pro první a čtvrté třídy ZŠ připraveny besedy s Městskou policií na téma zásady bezpečného přecházení, používání reflexních prvků, základní silniční předpisy, apod.

Na dnešek a zítřek je nachystáno Víkendové koloběžkování od 13 do 16 hodin v půjčovně koloběžek V Podzámčí ve Slatiňanech za zvýhodněné půjčovné se slevou 50% – a děti mají zápůjčku zdarma. Nutná je jen rezervace na telefonu 776 759 744 či na e-mailu info@FitKolobeh.cz.

V úterý 19. září se od 14 do 16 hodin na cyklostezce Chrudim – Slatiňany uskuteční akce „Na kole bez promile s Rebelem“. Ve středu 20. září dojde na Vycházkové rozjímání chrudimským parkem a besedu o přírodě a cestování se Zeleným domem Chrudim. Sraz bude v 9 hodin v Městském parku u denního stacionáře Jitřenka. Za špatného počasí se akce přesune do vnitřních prostor stacionáře.

Ve středu rovněž proběhne na dopravním hřišti v Městském parku od 16 do 18 hodin akce „Na kolo jen s přilbou“. Vstupenkou bude cyklistická přilba a kolo a účastníci získají slosovatelný žeton, který jim zajistí i drobnou cenu.

Na čtvrtek 21. září bude od 9:30 do 16:30 hodin na mobilním dopravním hřišti v zadní části sídliště U Stadionu připravena akce „Sejdeme se na značkách – aneb dopravní hřiště přijede k Vám“. Jejím cílem je připravit děti na situace v silničním provozu. Na dopravním hřišti tu nebudou chybět dopravní značky, kruhový objezd, přechod pro chodce a semafor.

Akci doplní divadelní představení Libora Štumpfa, malování na chodník atd. V pátek 22. září se uskuteční Evropský den bez aut u MŠ Dr. Malíka a na stejný den také společnost Arriva Východní Čechy připravila pro cestující jízdné v rámci MHD zdarma.