V jejich rodině se dědí z generace na generaci. A přitom to není žádná velká věda.
Takže zapomeňte na kupovanou vánočku a upečte si svou vlastní domácí.

Těsto na preclíky:
1 kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé)
2 menší zarovnané lžičky soli
20 dkg cukru
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
mandle
rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp. s rumem)
20 – 25 dkg tuku (rozpustit)
3 žloutky
5 – 6 dkg droždí
1/2 l vlažného mléka

Kvásek:
Smíchejte trochu vlažného mléka (asi 1/3) s droždím a lžičkou cukru. Nechte na teplém místě vykynout.

Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Připravíme si kvásek a pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk.
Vše dobře prohněteme, až tzv. „fouká“. Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne.
Pak rozdělíme na devět dílů – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.
Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech.

Máte i vy nějaký zajímavý vánoční recept na cukroví, pokrm nebo i na originální zdobení? Tak neváhejte, a zašlete jej na adresu: romana.netolicka@denik.cz. Podělte se tak i s ostatními!

(red)