Už na podzim roku 2014 začal tehdejší skutečský starosta Pavel Novotný usilovat, aby se ze Skutče stala takzvaná „trojková" obec. Snahy „povýšit" město na úřad s posíleným výkonem rozsahu státní správy převzalo po komunálních volbách i nové vedení Skutče, nicméně výsledky zatím nejsou žádné.

„Na jednání u náměstkyně ministra vnitra Jany Vildumetzové jsme vloni 30. června předali dopis podpořený dvaceti městy, kde jsme vyjádřili nespokojenost se vzdalováním se státní správy občanům. Je potěšitelné, že i na základě tohoto jednání rozeslalo ministerstvo vnitra v rámci zpracovávané analýzy veřejné správy dotaz na všechny pověřené úřady ohledně zájmu o získání agendy občanských průkazů a cestovních dokladů. Věřím, že se v tomto směru podaří v příštím roce prolomit pomyslnou bariéru a získat některé kompetence v rámci veřejné správy zpět do Skutče," shrnul situaci před časem skutečský starosta Pavel Bezděk.

Podle nejnovější informací se však Ministerstvu vnitra ČR do „zrovnoprávnění" Městského úřadu ve Skutči s úřady v Chrudimí nebo v Hlinsku moc nechce.

Existuje naděje

„Jednání s ministerstvem vnitra dál pokračují. Jsme v kontaktu jak s náměstkyní Vildumetzovou, tak s dalšími městy, které o malý okres také usilují," popisuje aktuální stav starosta Bezděk.

Nicméně jak dodává, tak v letošním roce by se situace měla alespoň částečně vyřešit tím, že by příslušné obce s rozšířenou působností měly na skutečském úřadu alespoň úřední hodiny. Tímto pomyslným krokem stranou by sice Skuteč nebyla v pravomocích zrovnoprávněna s Hlinskem nebo Chrudimí, nicméně nejen místní obyvatelé by už nemuseli pro pasy jezdit takřka přes celý region a cestu poté několikrát opakovat.

„Během prvního pololetí by se to mělo rozseknout a mělo by to začít fungovat," dodává Pavel Bezděk.