Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) i v červnu čelí kritice za strany krajů kvůli žádostem o unijní dotace. Pardubické hejtmanství upozornilo na neočekávané změny ve spuštění další výzvy (číslo 101) z programu React EU. Potencionální žadatelé tak ministerstvo podle Pardubického kraje špatně informovalo.

„U všech předchozích výzev jsme dopředu dostali avízo, kdy bude otevřen příjem žádostí, teď ho ministerstvo otevřelo zároveň s vyhlášením výzvy, ve stejný čas,“ uvedl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. MMR upozornění na výzvu nakonec vůbec nezveřejnilo a místo toho ji rovnou spustilo v pondělí 31. května. „Vytváří to nejistotu, projekty pro čerpání evropských fondů připravujeme pečlivě a dlouhodobě, jestli chtěli zabránit ‚klikačce‘, tak jí zabránili, ale kritérium času zůstává,“ svěřil se hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Krajská nemocnice Liberec. Ilustrační foto.
Kraj i nemocnice kritizují klikání o dotace. Jejich žádosti zůstaly pod čarou

Postup ministerstva se nelíbí ani potencionálním příjemců dotací na podporu sociálních služeb. Libor Stráník, šéf Svazku obcí Areálu zdravotních a sociálních služeb v Poličce, ho považuje za nekorektní. „Pro normálního smrtelníka se to nedá zrealizovat, protože tam platí kapitola 3 obecných pravidel, že při rovnosti bodů rozhoduje pořadí. Není tam bodování, takže všechny žádosti jsou na stejné úrovni. Rozhoduje tedy čas podání, ale to je v případě výzvy bez avíza nesmysl,“ uvedl Stráník pro ČTK.

Podle hejtmana Netolického pochází poslední aktualizovaný harmonogram vyhlašování jednotlivých výzev schválený nejvyšší autoritou, tedy členy Monitorovacího výboru, ze 4. května. „Zmiňuje se v něm vyhlášení výzvy v květnu a příjem žádostí v červnu,“ řekl Netolický. Připomínky kraje zaslaly ministerstvu 7. května. „I v tomto posledním materiálu bylo plánováno, že příjem žádostí bude zahájen až 14 dní po vyhlášení výzvy, což mělo být přibližně 15. června,“ upřesnil hejtman. Změnu přístupu instituce podle něj podtrhuje fakt, že teprve na pátek 4. června byl svolán seminář pro žadatele.

Stesky hejtmana nejsou na místě, tvrdí ministerstvo

Podle ministerstva byl ale postup v pořádku. „Zcela v souladu s pravidly a jako desítky předchozích výzev byla i tato zveřejněna v harmonogramu na webu ministerstva. Navíc byli při přípravě výzvy 101 na jednáních přítomni i zástupci krajů. Že výzva není žádné tajemství, dokládá čas prvních podaných projektů,“ řekl vedoucí tiskového oddělení MMR Vilém Frček.

U výzvy č. 99 – „Rozvoj a zvýšení odolnosti poskytovatelů péče o zvlášť ohrožené pacienty“ dochází k posunu data zahájení příjmu žádosti na 29. června 2021, 10 hodin

U výzvy č. 100 – „Zvýšení připravenosti subjektů zapojených do řešení hrozeb“ dochází k posunu data zahájení příjmu žádosti na 29. června 2021, 14 hodin.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

Výzva měla být vyhlášena dokonce dříve, ale protože se protáhlo jednání s Evropskou komisí ohledně podpory domovů pro seniory, s jejichž podporou z React EU Evropská komise nesouhlasí, nakonec musela být výzva posunuta. „O tom jsme opět 21. března na našich webových stránkách informovali s tím, že bude vyhlášena v květnu, což se stalo,“ upřesnil Frček. Pracovní tým ministerstva, jehož členem je i zástupce za kraje, dokončil v pátek 28. května práci na příručce pro žadatele a příjemce. Nedávalo prý proto smysl mezi pátkem a pondělím avízo výzev vyhlašovat.

Když se hraje o miliardy

Bouřlivé reakce vyvolala už květnové výzvy (označené čísly 98, 99 a 100) na projekty z oblasti zdravotnictví celkem za 18,4 miliardy korun. „Kdo rychleji klikne, vyhraje.“ - přesně takový styl soutěže tehdy ministerstvo zvolilo u 98 a sklidilo kritiku ředitelů nemocnic i politiků. Ministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová následně slíbila, že bude s kraji hledat možná kritéria hodnocení a další výzvy odloží.

V úterý 15. června ministerstvo na webu oznámilo, že po dohodě s Ministerstvem zdravotnictví a Asociací krajů ČR provedlo revizi textu výzvy č. 99 a č. 100 IROP. Dochází tak k posunu zahájení příjmu žádostí o podporu. Jako důvod uvedlo: „dohodu nad případnou úpravou parametrů výzvy“. Žadatelé včetně krajů by se dle návrhu MMR na financování projektů měli podílet, což by mělo podle Dostálové podnítit jen přihlášení projektů, které jsou opravdu smysluplné a potřebné.