„Krása. Chtěli bychom chovat morčata nebo papoušky, ale máme malý byt. Tak se jezdíme aspoň kochat na výstavu. Je obdivuhodné, jaké druhy drůbeže existují," řekla Jana Krátká z Chrudimi, které se zalíbili pestrobarevní papoušci. Ty na výstavu přivezl Josef Kabrhel z Dolního Újezdu u Litomyšle. V Hlinsku se totiž představili nejen chovatelé z Chrudimska, ale i ze Svitavska nebo Žďárska.

„Je to naše asi už sedmdesátá čtvrtá výstava. Chovatelé vystavují na tři sta papoušků, jde o vzácná plemena. Některá jsou v mnohatisícových hodnotách. Máme tady velice pěkné husy cholmogorské nebo tuluské. Objevují se zde i málo vystavované druhy slepic. Ve voliérách je k vidění i dvě stě padesát králíků, nechybí expozice českých strakáčů. Velké zastoupení mají holubi, kde považuji za zajímavou expozici norimberských skřivanů," uvedl Pavel Nádvorník, jednatel hlinecké chovatelské organizace. Sám dovezl na výstavu několik papoušků, holubů, králíků a slepic. „Chovatelství se věnuji odmalička. Otec míval chov koní, takže jsem v tom vyrůstal," řekl Pavel Nádvorník. Věří, že ve své rodině najde i následovníky krásného koníčku. Už nyní mu pomáhají jeho vnuci. Jenže zájmy dětí se s věkem mění. „Máme ve spolku i šest mladých lidí ve věku do sedmnácti let. Někteří mezi nás chodí už od pěti let. Snad jim to vydrží, protože později začnou dojíždět do škol, běhat za holkami, ale od zvířete se nedá jen tak odjet. Potřebuje nakrmit i v neděli," podotkl Pavel Nádvorník. Někdo se podle něho k chovu vrací v době, kdy založí rodinu a má více času.

Kromě několika desítek voliér se zvířaty návštěvníci viděli na hlinecké výstavě i stříhání ovcí nebo si domů nakoupili různé rostliny do bytu i do zahrady. (ine)