VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uvařme si: Jehněčí na citronech s brambory a zeleninou

Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo:

18.4.2014
SDÍLEJ:

Jehněčí na citronech.Foto: Pavel Míček

Jehněčí na citronech s plátky brambor, mrkve a cukety

Když už mám jehněčí v mrazáku, musím se ho nějak zbavit a tentokráte to bude opravdu čistokrevná improvizace. Prostě jsem jen seskládal vše co bylo po ruce a šlo tak nějak skloubit dohromady. Ve výsledku jednoduchý a dík citronu chuťově překvapující oběd. Tak se na to koukněte :

Z čeho to bylo

4ks plátky jehněčího s kostí

1ks brambor

1ks mrkev

1ks cukina malá

1ks cibule

1ks stroužek česneku

4ks plátek citronu

1/2l vývar

1PL sádlo

1PL mouka hladká

1PL petrželka

Sůl a pepř

Jak na to

Plátky masa dobře solené a pepřené obalíme v mouce a opečeme z obou stran na části sádla. V pekáči rozehřejeme zbytek a necháme zesklovatět půlkolečka cibule. Přidáme lehce zkaramelizovat kolečka citronu.

Citron prosím pěkně jedině BIO v tomto případě a docela doporučím bez kůry. I tato dokáže lehce zhořknout.

Vložíme maso, posekaný česnek a zalijeme vroucím vývarem. Já použil hovězí. Šoupneme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a dusíme pod poklicí doměkka přibližně jednu a půl hodiny. Poté odstraníme citrony, vmícháme pokrájenou zeleninku, ještě podle potřeby podlijeme (já asi dvěma deckami vody) a necháme dalších 15 minut v troubě. Pak ještě doplníme hrstí sekané petrželky a necháme v už vypnuté troubě dojít půl hodiny.

Na toto výsledné množství hotového jídla mi i ty 4 plátky přišly moc. Stačily by dva. Já vím že v zahraničních kuchyních naopak používají více. Mně by ale stačila jen lehká příchuť, ne taková kyselost. To je ale věc čistě osobní. Pravda, taky jsem nepoužil nic na srovnání chuti cukr a podobně.

Ne vždy je nutné vařit složitě. Stejně tak ne vždy je nutné vařit s rozmyslem či doslova fikaně. Já dík shodě okolností to dnes vzal fofrem a výsledek není ani na Michelina. Každopádně je to ale stále jídlo které nejen potěší a zachutná. Prosté, jednoznačné. Zkuste to tak.(ron)

Autor: Romana Netolická

18.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Místo vraždy ulice Slavíčkova u křižovatky se Sokolovskou ulicí.
AKTUALIZOVÁNO
15

Vrah z Jihlavy by se mohl ukrývat i na Chrudimsku

Skatepark Hlinsko.

Hlinsko chce postavit protihlukovou stěnu u skateparku, měla by také pobavit

AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Ze všech zimních nástrah na motoristy (a vlastně obecně na všechny), je jednou z nejhorších takzvaný „černý led“. Ten je totiž skoro nerozpoznatelný, ale strašlivě kluzký, což může způsobit velkou spoustu nemilých situací. Znáte taková ta videa, kdy se auta se zabržděnými koly nekontrolovaně kloužou jako saně? Tak přesně to umí černý led.

Chrudim se stala Šampionem Zdravých měst

Chrudim – Na konferenci Národní sítě Zdravých měst ČR byla Chrudim jmenována takzvaných Šampionem Zdravých měst, cenu si v Praze převzal starosta Petr Řezníček.

Václavská ulice bude pastí pro neukázněné řidiče

Chrudim – Radnice vyslyšela volání obyvatel žijících v domech podél Václavské ulice a osadí tuto rušnou komunikaci trvalým radarem na měření rychlosti vozidel.

Lípu Na Festunku zachvátily a zničily plameny

Chrudim - Shořela košatá lípa, která rostla poblíž vstupu do objektu chrudimské restaurace Festunk. Vzrostlý strom padl za oběť plamenům ve čtvrtek, nedlouho poté, kdy kdosi zapálil troud ve spodní části jeho dutého kmene. Oheň se pak rychle rozšířil stromovými dutinami jako komínem o celé metry výš a přes zásah profesionálních a dobrovolných hasičů už nebylo lípě pomoci.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT