Jehněčí na citronech s plátky brambor, mrkve a cukety
Když už mám jehněčí v mrazáku, musím se ho nějak zbavit a tentokráte to bude opravdu čistokrevná improvizace. Prostě jsem jen seskládal vše co bylo po ruce a šlo tak nějak skloubit dohromady. Ve výsledku jednoduchý a dík citronu chuťově překvapující oběd. Tak se na to koukněte :
Z čeho to bylo
4ks plátky jehněčího s kostí
1ks brambor
1ks mrkev
1ks cukina malá
1ks cibule
1ks stroužek česneku
4ks plátek citronu
1/2l vývar
1PL sádlo
1PL mouka hladká
1PL petrželka
Sůl a pepř
Jak na to
Plátky masa dobře solené a pepřené obalíme v mouce a opečeme z obou stran na části sádla. V pekáči rozehřejeme zbytek a necháme zesklovatět půlkolečka cibule. Přidáme lehce zkaramelizovat kolečka citronu.
Citron prosím pěkně jedině BIO v tomto případě a docela doporučím bez kůry. I tato dokáže lehce zhořknout.
Vložíme maso, posekaný česnek a zalijeme vroucím vývarem. Já použil hovězí. Šoupneme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a dusíme pod poklicí doměkka přibližně jednu a půl hodiny. Poté odstraníme citrony, vmícháme pokrájenou zeleninku, ještě podle potřeby podlijeme (já asi dvěma deckami vody) a necháme dalších 15 minut v troubě. Pak ještě doplníme hrstí sekané petrželky a necháme v už vypnuté troubě dojít půl hodiny.
Na toto výsledné množství hotového jídla mi i ty 4 plátky přišly moc. Stačily by dva. Já vím že v zahraničních kuchyních naopak používají více. Mně by ale stačila jen lehká příchuť, ne taková kyselost. To je ale věc čistě osobní. Pravda, taky jsem nepoužil nic na srovnání chuti cukr a podobně.
Ne vždy je nutné vařit složitě. Stejně tak ne vždy je nutné vařit s rozmyslem či doslova fikaně. Já dík shodě okolností to dnes vzal fofrem a výsledek není ani na Michelina. Každopádně je to ale stále jídlo které nejen potěší a zachutná. Prosté, jednoznačné. Zkuste to tak.(ron)