Dejme Pavlovi slovo:
Bifteček se salátkem z pečené zeleniny
Opakováním k dokonalosti. A příprava dobrého steaku si to opakování opravdu vyžaduje. Napoprvé se totiž podaří jen se štěstím začátečníka.
Ale nejprve ten výborný zemitý salátek:
150g červená řepa
150g brambory
150g mrkev
2PL jarní cibulka
1PL petrželka
2PL vývar
1-2čl olivový olej
1-2čl jablečný ocet
sůl a pepř
Řepu, brambor a mrkev ve slupce omyjeme, potřeme olivovým olejem a posypeme solí. Zabalíme do papilotky z alobalu. Pečeme při 180°C 50 minut a pak necháme 10 minut ve vypnuté troubě "dojít".
Do mísy si připravíme olej s octem, solí a pepřem. Vývar do misky a mikrovlnky. Zvlášť ještě pokrájenou cibulku a petrželku. Pečenou zeleninu vyjmeme z trouby a necháme ještě dalších 10 minut odpočívat. Pak rozbalíme a ihned horkou loupeme. Pokrájíme na kostičky (já tradičně protáhnul strunkou) rovnou do kořeněného octa s olejem a zalijeme právě ohřátým vývarem. Rychle promícháme, přidáme cibulku i petrželku a za několik minut můžeme podávat. Jen co si všechny kousky nasají svůj díl marinády.
Biftek když už ho zvládáme, je to hračka
130g svíčková
máslo
česnek
olivový olej
citronový pepř
demi glace
sůl a pepř
Nejdříve maso a máslo bifteček jsem pouze zlehýnka potřel oliváčem a nechal v lednici odpočívat čtyři hodiny ne úplně uzavřený. Ať si dejchá. Máslo, měkké jsem vyšlehal do pěny s utřeným stroužkem česneku a lžičkou citronového pepře. Zabalil zpět do fólie z másla a vytvořil váleček. Ten putoval na dvě hodiny do mrazáku a pak do lednice.
Maso jsem vyndal z lednice hodinu před použitím a nechal temperovat. Pak na grilovací pánvi ten 3 centimetry vysoký kousek nechal opéci tři minuty z každé strany na středním plameni. A šoupnul do trouby na 90°C / 10 minut s plátkem česnekového másla na povrchu.
K tomu salátku pasuje kde co. Svíčková při ceně 600 a více za kilo je volba opravdu lehce dekadentní pro spoustu lidiček. Každopádně ale naprosto shodně můžete připravit steak z ryby, vepřové krkovice, nebo mletého hovězího.
Protože fantazii se, jak známo, meze nekladou.