Hrachová polévka s mrkví a domácí slaninkou

Víte co? Já to prostě nemám rád. Nemám! Hrách tak maximálně dvakrát ročně. Jednou jako polévku a podruhé kaši. Atomkaša jsme tomu říkali na vojně. Jedno i druhé si dám jednou do roka a tím to končí. Nemám to rád. Jenže když nedávno kamarád Petr přinesl dokonalé domácí uzené, nenapadlo mne v první chvíli nic jiného, než tradiční hrachová polévka. Ono to tak trochu vychází z historie mého života. Když jsem totiž před spoustou let poprvé v životě sám nakládal a udil maso, připravil jsem přítelkyni na požádání štědrovečerní hrachovou polévku. Ta nám chutnala opravdu moc. Pak už se mi nikdy podobná nepodařila. Od té doby a jednou za čas to prostě vyzkouším. Co kdyby…

Jak a z čeho:

150g hrách

1l vývar

60g cibule

60g slanina

60g mrkev

1PL jíška

1ks stroužek česneku

sůl, pepř, majoránka

Není nic jednoduššího. Hrách namočíme na nejméně jednu a ne více než tři hodiny do studené vody. Asi půl litru. Samozřejmě dobře předem propláchnutý. Pak obsah přivedeme k varu a přidáme vroucí uzený vývar. Nemám hrách rád „kousací" takže skoro rozvařím. Solíme a pepříme. Zahustíme jíškou a provaříme s mrkví nastrouhanou nahrubo. Drobně pokrájenou cibuli orestujeme na rozpuštěných kostičkách slaniny do zlatava a přidáme do polévky 5 minut před dovařením. Těsně před ním i majoránku a nakonec po odstavení utřený česnek. Opravdu snadné a pro milovníky hrachu a luštěnin i velmi chutné.