"Byly sem nevhodně sázeny z ekonomických důvodů, ale postaral se o ně kůrovec, což je taková zdravotní lesní policie," řekl jeden z organizátorů sobotního sázení Tibor Schwarz.

Smrčina v západní části zmizela, proto by se mohl přírodní rezervací stát celý les. "Už jsme to doporučili krajskému úřadu v rámci připomínek plánu péče," dodal Schwarz.

Ilustrační foto.
Vítáme vás na světě! Podívejte se na miminka z našeho regionu

Habrov je od víkendu bohatší o sto padesát stromů. Místo zde našly letní a zimní duby, buky, ale i ptačí třešně. Mladé stromy jsou ochráněny proti okusu a jsou pod odborným dohledem lesníka. V plánu jsou ještě javor, lípa nebo tis, ale ty se s označením certifikace sehnat dosud nepodařilo.

Habrov měl být vyhlášen první přírodní rezervací v Pardubickém kraji již roku 1923, ale nakonec ho předběhl les Polom v Železných horách. Potom trvalo dlouhých 25 let, než se ochránci přírody dočkali.

Oblast s rozlohou přesahující dvacet hektarů spravuje odbor ochrany přírody Pardubického kraje. "Je tam krásně zvlášť na jaře, když všechno zazelená a rozkvete. Moc ráda se rezervací procházím," řekla Chrudimačka Jana, která se do Habrova dopravuje vlakem do Tuněchod, odkud už je do přírodní rezervace kousek.

Miroslav Donutil
KVÍZ: Znáte životopisy slavných českých osobností?

Chráněné území je domovem pro vzácná teplomilná rostlinná společenstva, ale žijí v něm i různé druhy živočichů. V jižní části rezervace se nachází památkově chráněné pravěké hradiště z konce neolitického období. Součástí Habrova jsou také tři ovocné sady.