„Na přelomu loňského a letošního roku lidé městu dlužili přibližně 730 tisíc, teď je to tedy 650 tisíc. Dluh se dařilo snižovat převážně na těch nájemnících, kteří byty stále ještě obývají. V ostatních případech, které často končí u soudu, je to již složitější," uvedla úřednice Michaela Kořínková ze skutečského odboru investic a správy majetku.

V Chrudimi jdou dluhy za nezaplaceným nájemným do milionů. „Něco se nám daří vymáhat především od těch, kteří se snaží, aby o bydlení nepřišli. A několik těch největších neplatičů se nám také již v minulosti podařilo vystěhovat," předeslal vedoucí odboru správy majetku Milan Havelka. „Jinak jsou ale ty dluhy už asi čtyři roky víceméně stabilní a činí přibližně pět milionů korun," doplnil slova svého nadřízeného Daniel Stuchlík, vedoucí chrudimského oddělení správy bytového a nebytové fondu.

V Hlinsku dluží lidé radnici za nájemní bydlení kolem jednoho milionu a dvou set tisíc korun. „Co jsme si dělali porovnání, tak mezi městy podobné velikosti a se stejným rozsahem bytového fondu jsme na tom zhruba stejně. Největší problém jsou staré, špatně vymahatelné pohledávky. Pokud je jasné, že dluh uhrazen nebude, navrhujeme zastupitelům jeho odepsání, ale takových případů naštěstí není moc. Spousta lidí se zavázala, že své dluhy nakonec splatí, ovšem někdy jsou to desítky tisíc korun hrazené třeba jen v pětisetkorunových měsíčních splátkách. Ale i to je pořád lepší, než nic," říká Jaroslav Dvořák, vedoucí hlineckého odboru investic a městského majetku.