Město je z hlediska zákona o odpadech původcem odpadů, které produkují občané žijící na jeho území a jako původce je tedy povinno připravovat Plán odpadového hospodářství (POH). Město disponovalo do konce roku 2010 platným plánem, který byl poté aktualizován a jeho platnost byla prodloužena. V současné době je potřeba vytvořit plán nový, jenž musí být v souladu se základními dokumenty a nástroji v oblasti odpadového hospodářství, jako je Plán odpadového hospodářství ČR, na který navazuje Plán odpadového hospodářství Pardubického kraje. Zpracovatelem POH města Chrudim je na základě poptávkového řízení společnost ISES z Prahy.

„Odpady nejsou pro veřejnost nikterak zajímavé téma, ovšem výrazně se promítají do rozpočtu města. Do budoucna se musí vyřešit skládkování, které v podstatě ve své dnešní podobě nebude možné. Je potřeba začít hledat alternativy a zároveň snižovat produkci odpadů," řekl místostarosta Chrudimi Roman Málek, který je současně členem městského i krajského týmu pro přípravu koncepce odpadového hospodářství.

Zpracování POH je hrazeno z projektu „Místní Agendou 21 a strategickým řízením k naplňování principů udržitelného rozvoje a zvyšování kvality života obyvatel v Chrudimi".

Pro vytvoření POH byla vytvořena pracovní skupina složená ze zástupců města Chrudim, zaměstnanců Městského úřadu, předsedkyně Komise životního prostředí, zástupců zpracovatele POH a zástupců svozové společnosti, Technických služeb Chrudim 2000 spol. s r.o.

Tato pracovní skupina má za úkol formulovat cíle a opatření města k zefektivnění systému nakládání s odpady tak, aby tato opatření odpovídala legislativním požadavkům. Poté bude návrh předložen na veřejném projednání k připomínkování veřejností. „Budou v něm zohledněny i náměty obyvatel, které zazněly v uplynulých letech na veřejném projednání Desatera problémů města Chrudim," dodává Šárka Trunečková, koordinátorka Projektu Zdravé město a místní Agenda 21.