Lidé si vesměs bezplatné cestování pochvalují, občas se ale objeví dotaz, proč musejí řidičům předkládat ke kontrole výhradně občanský průkaz.

„Já myslím, že by stačila nějaká průkazka, protože všichni s sebou nechtějí neustále nosit občanku. Už kvůli její možné ztrátě," svěřila se včera Deníku jedna z cestujících seniorek.

Chrudimský místostarosta Jaroslav Trávníček připouští, že dotazy tohoto typu nejsou ojedinělé. „Přesto se nám jeví zvolený systém jako nejschůdnější. K vyřízení průkazky by bylo zapotřebí fotografie a byly by s tím spojeny i některé další náklady," říká místostarosta. „V Chrudimi navíc umožňujeme jízdu zdarma i lidem, kteří zde trvale nebydlí a přijedou sem například jen na návštěvu. Pro ně by byla varianta s průkazkou méně schůdná," pokračuje místostarosta, který ještě upozorňuje, že řidiči autobusů jsou v chrudimské MHD zároveň i jedinými kontrolory. „Revizoři tu na linkách MHD nejezdí, takže cestující by měli pochopit, že je řidič sotva může bez občanky pustit dál do vozu. Zejména v případech, kdy lze o věku seniora pochybovat," uzavírá místostarosta.

Chrudimskou MHD teď provozuje společnost Arriva. Město ale již chystá výběrové řízení pro provozování MHD na dalších pět let.