V seznamu dalších jednacích bodů se poté čekalo hlavně na to, zda Roman Málek (Koalice pro Chrudim) obhájí své místostarostenské křeslo, ze kterého jej chtěli vystrnadit chrudimští Svobodní. Ti sice nakonec s návrhem na Málkovo odvolání těsně neuspěli, avšak zdánlivá jistota radniční koalice se při tomto hlasování otřásla v základech.

Začátek jednání patřil referátu vedoucí finančního odboru Hany Vránové. Ta přítomné podrobněji seznámila se strukturou plánovaných příjmů a výdajů a rozpočet byl po krátké a nekonfliktní rozpravě přijat. Dokonce i s hlasitě vyjádřenou podporou opozičních Svobodných.

Bez větších zádrhelů pak byla projednána i více než desítka dalších bodů. Sál ožil až při projednávání bodu číslo 15, jímž byl již zmíněný návrh na odvolání místostarosty Málka. Svobodní tu zopakovali svou výhradu, podle níž někdejší aktivní opoziční zastupitel ve své místostarostenské funkci zkrotl a vykazuje v podstatě nulovou aktivitu.

Jednací řád předpokládá, že se při odvolání hlasuje veřejně, avšak Svobodní navrhli hlasování tajné. Předpokládali totiž, že Roman Málek tajné hlasování spíše politicky „nepřežije". V podstatě s nadbytečným požadavkem na opačnou veřejnou volbu pak ovšem vystoupil ještě zastupitel Tomáš Židek a starosta Petr Řezníček nechal o jeho návrhu hlasovat.

Potíž nastala v okamžiku, kdy se většina zastupitelů v hlasování pro veřejnou volbu nevyslovila a nastalo krátké dohadování, jak si vlastně výsledek tohoto hlasování vyložit. Po pětiminutovém přerušení schůze bylo předchozí hlasování prohlášeno kvůli jeho nadbytečnosti za zmatečné a hlasovalo se opět, tentokrát již v souladu s jednacím řádem jen o tajné volbě. Zde Svobodní neuspěli a tak se o samotném odvolání místostarosty hlasovalo veřejně.

Chrudimská radniční koalice má v zastupitelstvu zřetelnou většinu, takže bylo možné očekávat vcelku jasný výsledek. Došlo však na překvapení, neboť pro setrvání Romana Málka ve funkci zvedlo ruku pouze 13 ze 27 zastupitelů. Dvanáct jich bylo pro odvolání a dva zbývající se zdrželi hlasování.

Kromě dvou zastupitelů ze strany navrhujících Svobodných se pro odvolání Romana Málka podle očekávání vyslovila i kompletní trojice komunistických zastupitelů a také šestice opozičních zastupitelů za hnutí ANO 2011. K nim se ovšem přidal i další z místostarostů, tentokrát již koaliční sociální demokrat Jaroslav Trávníček. Další dva koaliční zastupitelé se hlasování zdrželi jmenovitě šlo o Tomáše Vondráčka (ČSSD) a Josefa Lörince (SNK ED).

Starosta Petr Řezníček poté řekl, že ho výsledek zaskočil. „Žádné předchozí avízo se neobjevilo. Zřejmě se v kuloárech usilovně pracovalo na tom, jak koalici rozmělnit," konstatoval starosta, zatímco místostarosta Jaroslav Trávníček nechtěl svůj hlas za odvolání Romana Málka vůbec komentovat.

„Věřím, že kdyby došlo na tajnou volbu, Roman Málek by byl odvolán. Chrudimská koalice se zdá být poněkud 'vachrlatá'. Těžko ale říci, jak by tomu bylo při hlasování v jiných záležitostech," dodal za Svobodné Petr Lichtenberg.