„Dozvíte se tu například, jakou podobu měly dárky pro děti, jaká je vlastně historie vánočního stromečku a z čeho se má skládat tradiční štědrovečerní večeře,“ uvádí vedoucí SLS Vysočina Ilona Vojancová.

Hlinecký Betlém bude také plný betlémů od lidových tvůrců vyrobených ze slámy, papíru nebo těsta. Mezi všemi však hraje prim především mechanický betlém Rudolfa Frinty z Nového Města nad Metují.

LÉTA POSTUPNĚ ROSTL
„Rudolf Frinta od dětských let rád kreslil a vyřezával. Vyučil se v Hronově ševcovskému řemeslu, v roce 1927 se oženil. S rodinou žil ve svém rodišti a stále se věnoval své zálibě – vyřezávání. Pro své děti vyřezával hračky a loutky. Během druhé světové války vyřezal betlém, který prodal do kostela v Rovensku pod Troskami,“ uvádí Ilona Vojancová.

Amatérský řezbář začal podle jejích slov od roku 1954 tvořit mechanický betlém, jehož první část dokončil o rok později. Od té doby vtělení biblického příběhu do pohyblivého dřeva těšilo nejen jeho rodinu, ale i každého, kdo jej k nim přišel během vánočních svátků obdivovat.

„Každý rok pan Frinta přidával figurky, případně různá vylepšení. Kulisu betlému tvoří panoráma Nového Města nad Metují a jednotlivé postavičky připomínají některé obyvatele a řemeslníky,“ pokračuje Vojancová.

POTĚŠÍ KAŽDÉ VÁNOCE
Rudolf Frinta zemřel v roce 1984 a do konce svého života vyřezával pro své blízké nejrůznější drobnosti. Po jeho smrti nabídla rodina mechanický betlém Souboru lidových staveb Vysočina. V roce 1998 byl betlém restaurován, aby mohl těšit další a další návštěvníky.

Ti se mohou nejen na toto řezbářské dílo, které se pohybuje a vydává rozmanité zvuky, přijít do Betlému v centru Hlinska podívat od úterý do neděle od 8.30 do 12.00 a od 12.30 do 16 hodin. Zavřeno tu budou mít na Štědrý den, 1. svátek vánoční a na Nový rok.