„Při vzniku mlékárenského oboru jsme nejprve předem získali podporu příslušných zaměstnavatelů. Když pak Pardubický kraj viděl dostatečný zájem, tak obor otevřel. Aktuálně v něm studuje osm žáků,“ předeslal hlinecký starosta Miroslav Krčil.

Teď je podle starosty město dohodnuto s dalšími zaměstnavateli. „Ti slíbili formou své příští spolupráce podobně podpořit právě obor elektro,“ doplňuje starosta, který je přesvědčen, že úplné vymístění učňovského školství z Hlinska na počátku tisíciletí bylo nešťastným a nepromyšleným krokem. „Odchod učňů měl vliv na celkový život ve městě. Promítl se negativně například do aktivit sportovních oddílů a podobně,“ uzavírá starosta.

Volba mlékárenského oboru i oboru elektro nepředstavuje náhodný výběr, ale navazuje na letitou tradici hlineckých podniků v průmyslovém i zpracovatelském odvětví. Vždyť mlékárenské výrobky Tatra nebo elektrospotřebiče společnosti ETA zná téměř každý.

Zvěřina v Poličce

Podpora učebních oborů v Pardubickém kraji není jen výsadou Hlinska. Toto pondělí byl například v Poličce slavnostně otevřen nový objekt gastronomické školy, ve kterém se učni oboru řezník-uzenář budou učit zpracovávat nejen maso z chovů, ale i zvěřinu. Je to unikátní učební odvětví minimálně v celých východních Čechách a paradoxně vzniklo nikoliv na popud školy nebo kraje, ale veterinářů. Moderní přístavbu Pardubický kraj vybudoval díky 90procentní dotaci z Evropské unie za 40 milionů korun.

Zvěřina je tam zpracovávána odděleně od ostatních provozů. „Škola může zvěřinu zpracovávat, vykupovat i prodávat. Zkušenosti získají kromě řezníků i kuchaři a studenti dalších gastro oborů,“ uvedl ředitel školy Boris Preissler.

Ilustrační foto
Na webu školy je přímý přenos z ptačí budky