Úderem desáté hodiny totiž v Hlinsku začne Celostátní setkání hasičské mládeže, jehož součástí bude i Mistrovství republiky mládeže Českých a Moravských hasičských jednot (ČHJ, MHJ). V neděli se pak soutěže přesunou na travnaté hřiště v hlineckých Olšinkách.

Spory spálil čas

Do Hlinska přijede přibližně 600 dětí z šedesáti hasičských sborů z celé České republiky. Soutěžit tu však nebudou jen členové ČHJ a MHJ, nýbrž i jejich mladí parťáci z „konkurenčních" sborů dobrovolných hasičů (SDH).

„O štěpení, konkurenci a někdejší vzájemné řevnivosti, jež vznikla kdesi v devadesátých letech minulého století, se ale vlastně už vůbec nedá mluvit. Důkazem je nejen víkendové setkání, ale především fakt, že se hasiči z odlišně řízených organizací často setkávají u požárů a jiných živelných katastrof, kde vždy táhnou za jeden provaz," pochvaluje si starosta ČHJ Hlinsko Milan Jindřichovský. „Ostatně i při soutěžích závodíme podle úplně stejných pravidel," připomíná Milan Jindřichovský.

Slova hlineckého hasičského starosty potvrzuje například Milan Trpkoš, velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů z Heřmanova Městce. „Spolupráci a vzájemnému setkávání se nebráníme. Potíž teď bývá hlavně v tom, že se nám obvykle nedaří sladit programy. Naše děti mají kalendář nabitý soutěžemi v rámci SDH a tak třeba ani teď do Hlinska přijet prostě nemůžou," konstatuje velitel. A nejinak tomu prý bývá také u jiných „esdéháček".

Diváci jsou vítáni

Hlinecká akce nemá jen umožnit hasičské mládeži změřit síly mezi kolektivy různých organizací. Chce se též pokusit přitáhnout ostatní děti ke sportu a ukázat jim jednu z možností trávení volného času, při němž se mládež učí i praktickým dovednostem. Takovou dovedností může být například schopnost umět poskytnout první pomoc.

Akce rovněž v rámci doprovodného programu přiblíží práci hasičů občanům, a to včetně spolupráce jejich profesionálních a dobrovolných složek na úrovni Integrovaného záchranného systému Pardubického kraje.

Program celostátního setkání je následující:
Sobota 15. června 2013
10:00 hod. – Slavnostní nástup
10:30 hod. – Zahájení soutěže (běh jednotlivců na 60 m s překážkami a poté štafety)
18:00 hod. – Ukončení prvního soutěžního dne, následuje kulturní program v MFC (promítání)
Neděle 16. června 2013
10:00 hod. – Požární útoky
16:30 hod. – Vyhlášení výsledků a slavnostní zakončení