V Pardubickém kraji jsou členy této organizace pouze tři střední a dvě základní školy. Pořadatelem letošního shromáždění bylo Gymnázium K. V. Raise a Střední odborné učiliště v Hlinsku. Škola je členem Sítě již od roku 2001. Místem setkání se stalo Multifunkční centrum v Hlinsku na Adámkově třídě.

Zahájení Valného shromáždění se tradičně účastní významné osobnosti celorepublikového i regionálního významu. V letošním roce přijal pozvání na zahájení akce kromě starosty Města Hlinska Miroslava Krčila, DiS. i předseda České komise pro UNESCO a bývalý ministr školství ČR prof. PhDr. Stanislav Štech, CSc. a současný ministerský rada MŠMT ČR PhDr. Aleš Dvořák. Celá akce proběhla pod záštitou Ing. Bohumila Bernáška, člena Rady Pardubického kraje za oblast školství, který také osobně do Hlinska přijel pozdravit účastníky shromáždění.

V rámci svého členství vyvíjejí jednotlivé školy svou činnost v různých vybraných oblastech stanovených Chartou Sítě – v oblasti lidských práv, demokracie a tolerance, mezikulturního vzdělávání a světového dědictví nebo životního prostředí a udržitelného rozvoje. Na Valném shromáždění vybrané školy prezentují svoji činnost za uplynulý školní rok. Součástí shromáždění jsou také přednášky odborníků z vysokých škol a praxe, které se vztahují k aktuálním tématům vyhlášeným pro následující školní rok.

Takto rozsáhlá akce by se nemohla úspěšně uskutečnit bez pomoci jiných subjektů. V první řadě je třeba poděkovat Městu Hlinsku, Místní akční skupině Hlinecko a Správě souboru lidových staveb Vysočina za nezištnou pomoc při organizaci shromáždění. Nemenší díky také patří zřizovateli školy – Pardubickému kraji a podnikům, se kterými škola dlouhodobě spolupracuje – Mlékárně v Hlinsku, mlékárnám Moravia Lacto Jihlava, Přibyslav a Polná a pivovaru Rychtář v Hlinsku.

RNDr. Rostislav Dvořáček, ředitel Gymnázia KVR a SOU Hlinsko