Dílny jsou umístěné v přízemí a s jedinou výjimkou v nich pracují samé ženy. Ty zde nad plynovými kahany vyfukují z trubic skleněného polotovaru tenkostěnné koule v průměrech od tří do patnácti centimetrů.

„Nespočet dalších výrobků se zase fouká do keramických forem, ať už jsou to všelijací sněhuláčci, kočičky, ptáčkové, pejskové atd. Pak jsou tu ještě ozdoby, které se volně tvarují na ohni. Jde například o špice, zvonky, andílky, ovečky, sovy atd. Takto lze vyrobit vlastně vše, co vás jen napadne,“ přibližuje používané postupy vedoucí provozovny Růžena Secká.
Sklářství má v Horním Bradle dlouholetou tradici. Vánoční ozdoby se tu pro družstvo sídlící ve Dvoře Králové nad Labem vyrábějí od roku 1946. Ještě předtím se tu ale nacházela sklárna vyrábějící olovnaté sklo a později se tady vyráběly korálkové ozdoby.

Při pohledu na zručnost zdejších pracovnic se ani nechce věřit, že žádná z nich se svému dnešnímu řemeslu nevyučila.

„Vše, co ve své profesi zvládnou, si ženy osvojily až zde,“ potvrzuje Růžena Secká. To už ale vcházíme do místnosti, kde jiné ženy vyfoukané polotovary soustředěně malují a zdobí. Teprve poté může všechna ta barevná a nadýchaná krása zamířit ke svým zákazníkům.

„Skoro celý sortiment vyrábíme už na základě předchozích objednávek. Osmdesát procent ozdob pak expedujeme do zahraničí, například do Ameriky, Velké Británie, Austrálie, Německa, Rakouska atd. Zbývajících dvacet procent jde na český trh,“ doplňuje vedoucí provozovny.

Součástí výrobny v Horním Bradle je i družstevní prodejna umístěná nad dílnami. Ta je otevřena celoročně a při její návštěvě až oči přecházejí . Tolik tvarů a barevného vánočního třpytu lze spatřit jen málokde! 

Ilustrační foto
Stezka v parku Střelnice je uzavřena