Trasa maratonu povede všemi českými kraji s výjezdem do Polska. Jedná se o nejdelší cyklistický podnik v ČR měřící 2222 kilometrů v limitu 111 hodin. Maraton je koncipovaný jako etapový a nonstop s tím, že se jednotliví cyklisté z týmu na trase postupně střídají. Tento maraton je unikátní nejen svou délkou, ale také svým otevřeným postojem.

V každém týmu musí být minimálně jeden člen s jakýmkoliv postižením (držitel karty ZTP, ZTP/P). Od prvopočátku těchto závodů je smyslem projektu ukázat, že lidé s postižením i bez něj mohou tvořit společný tým, že sport a zde konkrétně cyklistika je otevřena všem, kdo do toho chtějí šlápnout. Do maratonu se tak zapojují vozíčkáři na handbicích, nevidomí a slabozrací na tandemových kolech, lidé s dětskou mozkovou obrnou na tricyklech, cyklisti s amputacemi, lidé s poruchami sluchu.

„Každý tým má navíc za povinnost najít si patrona – tedy člověka, pro kterého pojedou. Měl by to být člověk po úraze nebo nemoci, který potřebuje motivovat a nasměrovat na správnou kolej, aby se mohl vrátit zpět do aktivního života. Tím se maraton stává i benefiční jízdou,“ uvedla Veronika Šťovíčková z Hamzovy léčebny. 

Fotokvíz
Fotokvíz: Znáte dobře Chrudimsko?